Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Αυξάνονται τα πολιτικά ρίσκα στην ευρωζώνη

Σταθερές οι προοπτικές για τα κράτη της ευρωζώνης το 2017, ωστόσο το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο σε ορισμένες χώρες θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις, λέει ο οίκος αξιολόγησης.

Moodys: Αυξάνονται τα πολιτικά ρίσκα στην ευρωζώνη
Οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της ευρωζώνης είναι γενικά σταθερές το 2017, αντανακλώντας την πιθανότατα σταθερή αλλά υποτονική ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ, τη γενικότερα ουδέτερη δημοσιονομική στάση και τη μέτρια υποχώρηση του χρέους, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s.

«Το outlook μας για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών της ευρωζώνης το 2017 είναι γενικά σταθερό», αναφέρεται στην έκθεση. «Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2017-2018 θα είναι γενικότερα πιστωτικά ουδέτερη και οι μετρήσεις του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται για τις περισσότερες, αλλά όχι όλες, χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο, το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις».

Κατά μέσο όρο, η Moody’s αναμένει η ευρωζώνη να αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2017 και 2018, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η ανάπτυξη του εμπορίου εκτός ευρωζώνης πιθανότατα θα παραμείνει αδύναμη, ενώ το αυξανόμενο αίσθημα προστατευτισμού σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, πιθανότατα θα δημιουργήσει περαιτέρω πτωτικές πιέσεις στους όγκους του εμπορίου.

Ορισμένες μικρότερες χώρες, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Σλοβακία, πιθανότατα θα εμφανίσουν ισχυρότερη ανάπτυξη, που θα ξεπεράσει το 3% και τις δύο χρονιές. Άλλες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Σλοβενία, θα εμφανίσουν βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης, που όμως θα ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμό πολύ χαμηλότερο του 2% και τις δύο χρονιές.

Για πολλές, αν όχι τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, τα κρατικά ισοζύγια παραμένουν σημαντικά πιο αδύναμα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, τα ισοζύγια στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι πιθανό να ενισχυθούν σημαντικά πριν την επόμενη οικονομική κάμψη.

Οι μετρήσεις του χρέους έχουν σταματήσει να επιδεινώνονται στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, όχι όμως σε όλες, ένας ακόμα παράγοντας που στηρίζει τις σταθερές προοπτικές για την ευρωζώνη το 2017, σημειώνει η Moody’s. Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν περιορισμένη δυνατότητα να αναλάβουν σημαντικά ποσά νέου χρέους, χωρίς να δημιουργήσουν ουσιαστικό πρόβλημα στη δημοσιονομική ισχύ τους.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική, η Moody’s αναφέρει πως σε πολλές χώρες της ευρωζώνης έχει αναδυθεί ένα μεγάλο εύρος πολιτικών κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά, που αμφισβητούν τις κατεστημένες πολιτικές. Η βασική υπόθεση του οίκου αξιολόγησης είναι πως λίγα από αυτά τα αντισυστημικά κόμματα έχουν πιθανότητες να σχηματίσουν κυβέρνηση, όμως τα περισσότερα έχουν προοπτικές να επηρεάσουν σημαντικά την πολιτική συζήτηση, αυξάνοντας το πολιτικό κόστος για τα κεντρώα κόμματα να ταχθούν υπέρ όλο και πιο αντιδημοφιλών οικονομικών ή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο εκλογικός κύκλος του 2017 σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και ενδεχομένως Ιταλία, θα αποκαλύψει την έκταση της στήριξης προς αυτά τα κόμματα και κινήματα.

Αν και δεν είναι συνηθισμένο οι αλλαγές στις κυβερνήσεις να έχουν ουσιαστικές πιστωτικές επιπτώσεις, ωστόσο οι επιπτώσεις των επερχόμενων πολιτικών αλλαγών σημαίνουν πως η επίπτωση των εκλογών θα μπορούσε να είναι πιο σημαντική από πιστοληπτικής απόψεως απ’ ό,τι συνήθως.

Αν και η αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα σε ορισμένες χώρες δεν έχει επηρεάσει ακόμα αρνητικά τις προοπτικές της αξιολόγησης για την περιοχή, ωστόσο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρείες πολιτικές αλλαγές, που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν τη διακυβέρνηση ή ακόμα και τη συνέχεια της ευρωζώνης.

Όπως έχουν τα πράγματα, σημειώνει η Moody’s, η πιθανότητα περαιτέρω αποχωρήσεων από την ΕΕ ή την ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλή. Όμως τα απρόσμενα εκλογικά κέρδη αντιευρωπαϊκών κομμάτων ή άλλα απρόβλεπτα γεγονότα που ο οίκος θεωρεί ότι αυξάνουν την πιθανότητα εξόδων θα απαιτήσουν επανεκτίμηση του ρίσκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v