Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Μεσοπρόθεσμα και αξιολόγηση για ένταξη στο QE

Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης προϋπόθεση για την αγορά ελληνικών ομολόγων από ΕΚΤ, δήλωσε ο Μ. Ντράγκι. Στον αντίκτυπο από την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου απέδωσε την άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Ντράγκι: Μεσοπρόθεσμα και αξιολόγηση για ένταξη στο QE

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο αφότου η κεντρική τράπεζα κρίνει το χρέος της χώρας βιώσιμο και κλείσει η αξιολόγηση, δήλωσε σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάριο Ντράγκι.

Πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε το θέμα τη βιωσιμότητας χρέους. Να φτάσουμε σε μια πειστική αξιολόγηση της βιωσιμότητας τόσο με τα βραχυπρόθεσμα (που είναι σε ισχύ) όσο και με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που τελούν υπό διαπραγμάτευση και τα οποία πρέπει να είναι σε ισχύ (in place), ενώ και η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Τότε η ΕΚΤ με πλήρη ανεξαρτησία θα κάνει τη δική της αξιολόγηση και τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για την αγορά χρέους».

Μπορεί να είμαστε κοντά σε αυτό αν η αξιολόγηση κλείσει ή να χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο κ. Ντράγκι είχε υποστηρίξει ότι η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ενισχύεται, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται νομισματική τόνωση.Ο πληθωρισμός μπορεί να κινείται υψηλότερα, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στον αντίκτυπο από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, επισήμανε.

«Είναι ακόμα αναγκαία η στήριξη από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός προς τον στόχο μας» ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κεντρικός τραπεζίτης. «Μέχρι τώρα οι υποκείμενες πιέσεις στον πληθωρισμό παραμένουν υποτονικές και αναμένεται να αυξηθούν μόνο σταδιακά» σημείωσε.

Στον απόηχο των δηλώσεων συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται το φθηνό ευρώ, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε πως η ΕΚΤ δεν χειραγωγεί την συναλλαγματική ισοτιμία. Η νομισματική μας πολιτική αντανακλά των κύκλο ανάκαμψης της ευρωζώνης, σημείωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v