Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Γέλεν προειδοποιεί για οικονομική αβεβαιότητα λόγω Τραμπ

Eπιφυλακτική απέναντι στις προσδοκίες ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη εμφανίστηκε η Τζάνετ Γέλεν. Επανέλαβε την πρόβλεψη για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

H Γέλεν προειδοποιεί για οικονομική αβεβαιότητα λόγω Τραμπ

Η πορεία που θα ακολουθήσουν η αμερικάνικη οικονομία και η δημοσιονομική πολιτική με την κυβέρνηση Τραμπ είναι αβέβαιη, προειδοποίησε την Τρίτη η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, προσγειώνοντας τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο.

Σε κατάθεση της στο Κογκρέσο, η κα. Γέλεν υποστήριξε πως η εικόνα της οικονομίας έχει βελτιωθεί, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την αγορά εργασίας να γίνεται πιο ισχυρή.

Όπως ανέφερε, με βάση την εικόνα αυτή η αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο ήταν δικαιολογημένη. Αλλά την ίδια στιγμή, εξέφρασε μια δόση επιφυλακτικότητας για τη νέα κυβέρνηση και τις προσδοκίες πως τα σχέδια της για φοροαπαλλαγές και αύξηση των δαπανών για υποδομές θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

«Αξιοσημείωτη αβεβαιότητα συνοδεύει το οικονομικό outlook» σημείωσε, αναφερόμενη σε πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ ως μια από τις βασικές πηγές αβεβαιότητας, μαζί με τα ερωτήματα για την αύξηση της παραγωγικότητας και τις διεθνείς εξελίξεις.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κα. Γέλεν επισήμανε πως νωρίτερα αυτό το μήνα οι αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν πως η οικονομία θα εξελιχθεί με τρόπο που θα δικαιολογεί μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, σημείωσε πως οποιαδήποτε κίνηση θα εξαρτηθεί από τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην απασχόληση και στον πληθωρισμό, ο οποίος στο 1,6% παραμένει κάτω από το στόχο του 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v