Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό πέντε ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2012. Αλμα 7,8% στο κόστος της βενζίνης.

Σε υψηλό πέντε ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Το κόστος ζωής στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από το Φεβρουάριο του 2013.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, μετά από άνοδο 0,3% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2012.

Το άλμα 7,8% που κατέγραψε το κόστος της βενζίνης αντιστοιχεί περίπου στη μισή από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Οι τιμές των ρούχων ενισχύθηκαν κατά 1,4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το Φεβρουάριο του 2009. Άνοδο 0,9% κατέγραψαν οι τιμές των νέων αυτοκινήτων.

Ο δομικός δείκτης τιμών, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της βενζίνης, αυξήθηκε κατά 0,3%. Σε ετήσια βάση κινήθηκε 2,3% υψηλότερα.Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 2,1% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.

«Στις επερχόμενες συναντήσεις μας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν η απασχόληση και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να εξελίσσονται με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, το οποίο αν συμβεί θα δικαιολογεί την περαιτέρω προσαρμογή των επιτοκίων» δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής της Fed, Tζάνετ Γέλεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v