Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EKT: Προσωρινή η άνοδος του πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα όχι μόνο δεν άλλαξε τον Ιανουάριο την πολιτική της, αλλά υπαινίχθηκε και περισσότερη τόνωση σε περίπτωση αναταράξεων. Ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε τα μέλη να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την υπομονή τους.

EKT: Προσωρινή η άνοδος του πληθωρισμού

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται να διατηρήσει την προσέγγιση «ψυχραιμίας», προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές, όπως συμφώνησαν τα μέλη του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στη συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οσον αφορά στον πληθωρισμό, τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ότι η άνοδος στις τιμές ενέργειας είναι προσωρινή και δεν έχει αυξήσει την τιμή άλλων αγαθών και υπηρεσιών, επομένως ουσιαστική τόνωση από την πλευρά της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για την αναβίωση του επίμονα αδύναμου πληθωρισμού.

Αν και το μέλος του συμβουλίου Ιβ Μερς κάλεσε πρόσφατα για αφαίρεση της προοπτικής χαμηλών επιτοκίων από το guidance της κεντρικής τράπεζας, τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν ευρέως να διατηρήσουν το guidance αμετάβλητο.

«Το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει υπομονετικό και να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία του, για να προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας», αναφέρουν τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επίσης απέκρουσε τις εκκλήσεις για περιορισμό της τόνωσης, επιχειρηματολογώντας πως η άνοδος στον πληθωρισμό είναι προσωρινή και οφείλεται κυρίως στο πετρέλαιο, δεν πρόκειται δηλαδή για το είδος της παρατεταμένης αύξησης που θα δικαιολογούσε κάποια αλλαγή.

Όπως τονίζει το Reuters, η ΕΚΤ όχι μόνο δεν άλλαξε τον περασμένο μήνα την πολιτική της, αλλά άφησε και ανοικτό το ενδεχόμενο για περισσότερη τόνωση στην περίπτωση αιφνίδιων αναταράξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v