Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Στα ιστορικά χαμηλά του 0% παραμένουν τα ευρωεπιτόκια. Στα 60 δισ. οι αγορές ομολόγων από τον επόμενο μήνα έως τα τέλη Δεκεμβρίου ή και περισσότερο, αν χρειαστεί. Η προσοχή στην ομιλία του Μάριο Ντράγκι.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά του 0%, όπως αναμενόταν.

Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Στην ανακοίνωση, το εκτελεστικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας επαναλαμβάνει πως συνεχίζει να περιμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για μεγάλη χρονική περίοδο, «πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων». 

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων θα διαμορφωθεί στα 80 δισ. μέχρι τα τέλη του μήνα και στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Απρίλιο ως τα τέλη του 2017 ή και πέραν του διαστήματος αυτού, εάν χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.

Οι καθαρές αγορές θα πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους. Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Η απόφαση για τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v