Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτράγκι: Επιμένουμε στη χαλαρή νομισματική πολιτική

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επεκτείνει το QE, αν το outlook της οικονομίας επιδεινωθεί, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι. Χαρακτήρισε υποτονικές τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Το σχόλιο για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Μη αναστρέψιμο το ευρώ.

Nτράγκι: Επιμένουμε στη χαλαρή νομισματική πολιτική

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί και παρατηρείται άνοδος των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να ανακηρύξει η ΕΚΤ τη νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

Ως εκ τούτου, σημείωσε, είναι ακόμα αναγκαία μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ώστε να ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να στηρίξουν τον πληθωρισμό.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα αρκετά μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης,

Επισήμανε επίσης πως θα συνεχίσει να κάνει αγορές με τον μηνιαίο ρυθμό των 80 δισ. ευρώ ως το τέλος Μαρτίου και από τον Απρίλιο ως τον Δεκέμβριο του 2017 ή και αργότερα, με ρυθμό 60 δισ. ευρώ.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως αν οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινωθούν, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού όσον αφορά στο μέγεθος ή στη διάρκεια.

Βελτίωση του οικονομικού outlook της ευρωζώνης

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση.

Οσοι έχουν αντιρρήσεις στα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να δουν την ισχυρή δημιουργία θέσεων εργασίας, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια, σημείωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Στα τρία χρόνια, ο συνολικός αντίκτυπος της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αναλύεται στη δημιουργία 1,7% επιπλέον πληθωρισμού και 1,7% επιπρόσθετης ανάπτυξης.

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία αυξάνουν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να ενισχύεται.

Όπως τόνισε, η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς υψηλότερα τα στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2017 και 2018, στο 1,8% και 1,7% αντίστοιχα. Τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,7% και 1,6% για το 2017 και 2018.

Υψηλότερα αναθεώρησε η ΕΚΤ και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα αναμένει ότι θα διαμορφωθεί στο 1,7% το 2017, έναντι πρόβλεψης 1,3% τον Δεκέμβριο και στο 1,6% το 2018, από 1,5% που ανέμενε προηγουμένως.

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ότι για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων της ΕΚΤ, πρέπει να συμβάλουν και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις πρέπει να επιταχυνθεί, για να μειωθεί η ανεργία και να τονωθεί η δυνητική ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Σε σχέση με το παγκόσμιο outlook, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις για μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάπτυξη και τα ρίσκα είναι σχετικά μικρότερα. 

Πολιτική απόφαση η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

«Είναι μια τελείως πολιτική απόφαση», ήταν το σχόλιο για την Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων». Όπως είπε, χρειάζεται να δουλέψουμε περισσότερο μαζί, γιατί η φύση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες είναι «υπερεθνική» και έτσι πρέπει να αναζητηθεί η λύση.

Σημείωσε ότι οι χώρες δεν είναι εξίσου έτοιμες να δουλέψουν μαζί στον ίδιο βαθμό, ενώ κάποιες στις οποίες τα προβλήματα είναι κοινά ή είναι περισσότερο πρόθυμες, μπορούν να αποφασίσουν να δουλέψουν μαζί.

Η όποια ρύθμιση γίνει, δεν είναι ξεκάθαρο ποιους τομείς θα καλύπτει, θα είναι όμως «ανοικτή», θα επιτρέπει δηλαδή να μετέχει όποιος το επιθυμεί. 

Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο

Ο κ. Ντράγκι υπερασπίστηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα λέγοντας πως αποτελεί τον πυλώνα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Χωρίς το ευρώ δεν υπάρχει ενιαία αγορά, υπογράμμισε.

Το ευρώ είναι εδώ για να μείνει. Είναι μη αναστρέψιμο, πρόσθεσε. Μια πιο παραγωγική ερώτηση είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ευημερία με το ευρώ και πώς μπορούμε να το κάνουμε πιο ανθεκτικό, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v