Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανώς καρκινογόνο το βασικό προϊόν της Monsanto

Νομικά έγγραφα αποκαλύπτουν πως το ενεργό συστατικό του εμβληματικού προϊόντος της Monsanto ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο. Δείχνουν, ακόμη, ότι η εταιρία συνέταξε έρευνα για τη δραστική ουσία, που μετά αποδόθηκε σε ακαδημαϊκούς.

Πιθανώς καρκινογόνο το βασικό προϊόν της Monsanto

Η φήμη του ζιζανιοκτόνου της Monsanto, Roundup, του οποίου η δραστική ουσία είναι η πιο δημοφιλής στον κόσμο κατά των ζιζανίων, δέχθηκε σοβαρό πλήγμα την Τρίτη, αφότου αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο αποσφράγισε έγγραφα που εγείρουν ερωτήματα για την ασφάλεια και τις ερευνητικές πρακτικές του κολοσσού στα χημικά. Το κύριο ενεργό συστατικό του προϊόντος ενδέχεται να προκαλεί καρκίνο, μεταδίδουν οι NYTimes.

Το Roundup και παρόμοια προϊόντα χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, από μεγάλες καλλιέργειες μέχρι οικιακούς κήπους. Το συγκεκριμένο είναι το εμβληματικό προϊόν της Monsanto, ενώ έρευνα που έχει χρηματοδοτηθεί από τη βιομηχανία το έχει εδώ και καιρό κρίνει σχετικά ασφαλές.

Ωστόσο υπόθεση που οδηγήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο προσέβαλε αυτό το συμπέρασμα, βάσει των ευρημάτων διεθνούς επιτροπής που υποστηρίζει ότι η δραστική ουσία του Roundup μάλλον προκαλεί καρκίνο.

Τα δικαστικά έγγραφα περιλαμβάνουν εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία του κολοσσού, αλλά και emails μεταξύ της εταιρίας και ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών. Τα ντοκουμέντα υπαινίσσονται πως η Monsanto είχε συγγράψει την έρευνα, η οποία αποδόθηκε αργότερα σε ακαδημαϊκούς.

Τα στοιχεία δείχνουν, ακόμη, ότι ανώτατος αξιωματούχος στην αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προσπαθούσε να ακυρώσει έρευνα που θα πραγματοποιούσε το Τμήμα Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, επάνω στη δραστική ουσία του Roundup που είναι γνωστή ως γλυφοσάτη.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης κάποιες διαφωνίες στους κόλπους της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, επάνω στη δική της αξιολόγηση.

Το περιεχόμενο των εγγράφων ήρθε στη δημοσιότητα από τον δικαστή Vince Chhabria, ο οποίος προεδρεύει μιας υπόθεσης που έφεραν στη δικαιοσύνη άτομα που υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μη-Hodgkin λέμφωμα (NHL) εξαιτίας της έκθεσής τους στη γλυφοσάτη.

Η νομική διαμάχη πυροδοτήθηκε σχεδόν δύο χρόνια πριν, αφότου ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απεφάνθη πως η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνα. Τα δικαστικά έγγραφα που αποσφραγίστηκαν, αποκαλύπτουν πως η Monsanto είχε πληροφορηθεί για την απόφαση αυτή από στέλεχος του Οργανισμού, μήνες προηγούμενα.

Αυτό της επέτρεψε να προετοιμάσει δημόσια επίθεση στα ευρήματα της διεθνούς επιτροπής, πολύ νωρίτερα από τη δημοσιοποίησή τους.

Σε ανακοίνωσή της, η Monsanto δήλωσε ότι «η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα».

Όπως πρόσθεσε, «ο ισχυρισμός πως η γλυφοσάτη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε ανθρώπους αντιβαίνει σε εμπεριστατωμένες έρευνες δεκαετιών για την ασφάλεια, από κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Οι ενάγοντες έχουν υποβάλλει μεμονωμένα έγγραφα που είναι ασύνδετα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v