Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάσα» για την Ευρώπη από τη νίκη Ρούτε-Ενισχυμένοι οι Πράσινοι

Η επικράτηση του νυν πρωθυπουργού της Ολλανδίας ανακουφίζει την Ευρώπη. Συγχαρητήρια από Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, μιλούν για «ψήφο κατά των εξτρεμιστών». Μεγάλα οφέλη για Πράσινους, βαριά ήττα για το κόμμα Ντάισελμπλουμ.

«Ανάσα» για την Ευρώπη από τη νίκη Ρούτε-Ενισχυμένοι οι Πράσινοι

Με ανακούφιση υποδέχεται η Ευρώπη το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ολλανδία καθώς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του αμφιλεγόμενου Γκέερτ Βίλντερς ναι μεν αύξησε τις έδρες του, όμως οι επιδόσεις του δεν ανταποκρίθηκαν στους φόβους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, πάντως, έδειξε τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τα κόμματα του κατεστημένου, αλλά και την απόρριψη του εξτρεμισμού.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά», υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας, «απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.

«Αυτό αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ‘στοπ’ στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Βίλντερς, με τη σειρά του, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή: «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους».

Συγχαρητήρια από Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ

H καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες. Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε και τον συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: «μια ψήφος υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφος κατά των εξτρεμιστών» ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγχαρητήρια έστειλε στον κ. Ρούτε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας πως η εκλογική του νίκη είναι νίκη κατά του εξτρεμισμού. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχαίρει θερμά τον Μαρκ Ρούτε για την ξεκάθαρη νίκη του κατά του εξτρεμισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Ολάντ.

Βούλιαξε το κόμμα του Ντάισελμπλουμ

Με καταμετρημένο το 77,7% των ψήφων, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε, VVD, κερδίζει 33 έδρες στη βουλή των 150 εδρών (από 41 στις προηγούμενες εκλογές), συγκεντρώνοντας το 21,3% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το PVV του Γκέερτ Βίλντερς με 20 έδρες και ποσοστό 13,1%, με βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές (15 έδρες και ποσοστό 10,1%). Ακολουθούν η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι κεντρώοι Δημοκράτες 66 με 19 έδρες για κάθε κόμμα. Συνολικά στη Βουλή περνούν 13 κόμματα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλες απώλειες σημειώνει το PvdA του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Tο Εργατικό Κόμμα (PvdA), από τις 38 έδρες, φαίνεται να μένει με μόλις εννιά! Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχει λάβει το κόμμα του Ντάισελμπλουμ ιστορικά και αναμένεται να του στοιχίσει όχι μόνο τη θέση του στο ολλανδικό ΥΠΟΙΚ αλλά και την καριέρα του στις Βρυξέλλες. 

Στις εκλογές άνοδο εμφανίζει το κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που φαίνεται να επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ όλων των κομμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των πολιτών ήταν αυξημένη, φθάνοντας το 80% έναντι μόλις 48% στις εκλογές του 2012. 




Οι δηλώσεις των δύο μονομάχων

Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε.

Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».

«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v