Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα τα τουρκικά επιτόκια, ανοδικά η λίρα

Οι φορείς χάραξης πολιτικής κράτησαν σταθερά τα βασικά επιτόκια, μετά την άνοδο 0,75 ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο δανεισμού overnight τον Γενάρη. Άλμα 0,9% στην ημέρα για την τουρκική λίρα, που ήδη ενισχυόταν 0,35% έναντι του δολαρίου.

Αμετάβλητα τα τουρκικά επιτόκια, ανοδικά η λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα κύρια επιτόκια αυτό τον μήνα, παρότι το νόμισμα της χώρας εξακολουθεί να παρουσιάζει παρατεταμένη αδυναμία στον απόηχο της διπλωματικής διαμάχης με την Ολλανδία, η οποία απειλεί τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και ρέπος, αφότου αύξησαν το επιτόκιο πίστωσης (overnight) κατά 0,75 ποσοστιαία μονάδα τον Ιανουάριο, για να αναχαιτίσουν την υποχώρηση της λίρας.

Επέλεξαν ωστόσο να αυξήσουν το λεγόμενο «late liquidity window» (διευκόλυνση στον δανεισμό που προσφέρει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας), από 11% σε 11,75%, μεταδίδουν οι Financial Times. Αυτή η άνοδος συνάδει με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμβουλεύθηκε το Bloomberg.

Μετά τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα -η οποία σημείωνε άνοδο 0,35% έναντι του δολαρίου αφότου η Fed αύξησε τα αμερικανικά επιτόκια χθες- εκτοξεύτηκε 0,9% υψηλότερα στην ημέρα, στις 3,6380.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας αντιμετωπίζουν περίπλοκες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν μια οικονομία που επιβραδύνεται, με τον διψήφιο πληθωρισμό που διαρκώς σημειώνει άνοδο λόγω του αδύναμου νομίσματος.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε το 10% για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ η ανεργία επίσης εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2016, εξηγούν οι FT.

Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως αποφάσισε να «ισχυροποιήσει τη νομισματική σύσφιξη, προκειμένου να περιορίσει την επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v