Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάγο» στο σκοτσέζικο δημοψήφισμα ρίχνει η Μέι

«Άδικο» για τον λαό της Σκοτίας το δημοψήφισμα, πριν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Brexit, τονίζει η Μέι. Αμεση αντίδραση της πρωθυπουργού της Σκοτίας, που κατηγορεί τη Βρετανίδα για αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

«Πάγο» στο σκοτσέζικο δημοψήφισμα ρίχνει η Μέι

«Δεν είναι τώρα η ώρα» για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκοτία, δήλωσε η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV που επικαλείται το Bloomberg, δήλωση που άναψε φωτιές στη Σκοτία.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκανε έκκληση για διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, πριν το Ηνωμένο Βασίλειο οριστικοποιήσει τη συμφωνία Brexit. Μιλώντας ωστόσο στο ITV News, η Βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «θα πρέπει να εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την καλύτερη συμφωνία για τη Σκοτία και για το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ». Όπως ισχυρίστηκε, άλλο ένα δημοψήφισμα θα είναι «άδικο» για τον λαό της Σκοτίας, καθώς δεν θα είναι διαθέσιμες όλες οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας Brexit.

Τα σχόλια της Τερέζα Μέι ήρθαν λίγη ώρα αφότου η Ρουθ Ντέιβιντσον, ηγέτιδα του σκοτσέζικου Συντηρητικού κόμματος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως το κόμμα της δεν θα στηρίξει στη βουλή της περιοχής την πρόταση του SNP της Νίκολα Στέρτζον για δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

«Ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο λαός της Σκοτίας δεν θα έχει την ευκαιρία να δει το πώς λειτουργεί η νέα σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η Ντέιβιντσον.

Το SNP ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας στη Σκοτία, ωστόσο η πρότασή του για έναρξη διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναμένεται να πάρει το πράσινο φως από το σκοτσέζικο κοινοβούλιο με τη στήριξη των Σκοτσέζων Πρασίνων.

«Αντιδημοκρατικό»

Αμεση πάντως ήταν η αντίδραση της Νίκολα Στέρτζον. Μέσω twitter απάντησε ότι η κυβέρνηση της Σκοτίας δεν προτείνει δημοψήφισμα τώρα, αλλά όταν οι όροι του Brexit θα είναι καθαροί και πριν είναι πολύ αργά να επιλεγεί διαφορετικό μονοπάτι.

Όπως υποστηρίζει, η εντολή για διαπραγμάτευση επί ενός δημοψηφίσματος θα πρέπει να εγκριθεί τώρα στο κοινοβούλιο της Σκοτίας, ώστε να είναι εφικτό το παραπάνω χρονοδιάγραμμα. Κατά την ίδια, αν οι Tories (κόμμα της Μέι) αρνηθούν να το κάνουν, ουσιαστικά θα μπλοκάρουν το δικαίωμα της Σκοτίας να επιλέξει όταν θα είναι καθαροί οι όροι του Brexit.

«Αυτό θα είναι αντιδημοκρατικό, δεδομένης της καθαρής εντολής του σκοτσέζικου κοινοβουλίου και απόδειξη ότι οι Tories φοβούνται την ετυμηγορία του λαού της Σκοτίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v