Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ΗΠΑ να καθησυχάσει τους G20 για το εμπόριο

Εν μέσω αβεβαιότητας λόγω του «πρώτα η Αμερική», ο Steven Mnuchin δείχνει να κρατά μια πιο διπλωματική στάση. Έχει δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν εμπορικούς πολέμους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Προσπάθεια ΗΠΑ να καθησυχάσει τους G20 για το εμπόριο

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin ενδέχεται να προσπαθήσει να καθησυχάσει τον κόσμο σχετικά με τις νέες πολιτικές για το νόμισμα και το εμπόριο στη διάρκεια του G20, που διεξάγεται στη Γερμανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στη διάρκεια του πρώτου αυτού επίσημου ταξιδιού του στο εξωτερικό, θα συναντηθεί με διεθνείς ομολόγους του από τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες παλεύουν με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το «πρώτα η Αμερική» της διακυβέρνησης Τραμπ.

Στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αφότου ορίστηκε υπουργός Οικονομικών, ο Steven Mnuchin δήλωσε την Πέμπτη από το Βερολίνο ότι η συζήτησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν «εξαιρετικά παραγωγική». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραχώρησε τη συνέντευξη από κοινού με τον Αμερικανό ομόλογό του, χαρακτήρισε την κουβέντα «μια καλή αρχή».

Εν μέσω χαοτικών μηνυμάτων από τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση και ανησυχιών από το εξωτερικό για την πιθανότητα εμπορικών πολέμων, ο Mnuchin έχει κρατήσει μια πιο διπλωματική στάση και παραδέχθηκε την περιπλοκότητα της μεγάλης ανισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας.

Όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποφύγουν εμπορικούς πολέμους.

«Το ευρώ χρησιμοποιείται από πολλές χώρες και επηρεάζεται από πολλές πλευρές. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από τη δική μας: ένα μοναδικό νόμισμα που ελέγχεται από μία μοναδική χώρα», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, παρότι είναι παραδοσιακά αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, σχόλια από τον υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross και από τον ίδιο τον Τραμπ έχουν κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται ποιος ορίζει πραγματικά αυτή την πολιτική.

«Πρέπει πρώτα να ακούσουν τον πρόεδρο και μετά να ακούσουν κι εμένα», διευκρίνισε ο Mnuchin, ερωτηθείς για το ποιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο θέμα του δολαρίου.

Πρόκληση για τον Αμερικανό υπουργό στη διάρκεια της G20 θα είναι να διευθετήσει τις απειλές της διακυβέρνησης Τραμπ στο θέμα των δασμών, αλλά και το θέμα εσωστρεφών πολιτικών, που έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα στο οποίο συνεργάζεται η G20 εδώ και χρόνια.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε από το Μπάντεν-Μπάντεν ότι πιστεύει πως ο Mnuchin θέλει να δείξει ότι είναι υπέρ των πολυμερών θεσμών.

Αυτό όμως ενδέχεται να μην είναι αρκετό για τον Ιταλό και τον Γάλλο ομόλογό του. «Ελπίζω να υπάρξει μια ευρεία συναίνεση επάνω στα οφέλη ενός παγκόσμιου, ανοικτού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και στην πολυμέρεια», τόνισε ο Ιταλός Πιερ Κάρλο Πάντοαν στους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν ανέφερε ότι «το σίγουρο είναι ότι η G20 είναι αφοσιωμένη στην πολυμέρεια και τη διεθνή συνεργασία. Εμείς στην G20, ο υπόλοιπος κόσμος, δεν είμαστε υπέρ του προστατευτισμού, στην πραγματικότητα είμαστε ενάντιοι σε αυτόν. Είμαστε υπέρ του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου που διέπεται από κανόνες, τους οποίους σέβονται όλοι», υπογράμμισε.

Πάντως, οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της G20 κατέληξαν χθες στο προσχέδιο που θα συζητηθεί από τους υπουργούς και κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές.

Διαπραγματευτές από χώρες περιλαμβανομένων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας και της Σιγκαπούρης -αλλά και από την Κομισιόν- αντιτάχθηκαν σε αλλαγές που είχε προτείνει η αμερικανική πλευρά, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει να βγει από το κείμενο του προσχεδίου η δέσμευση για «πολυμερές» και «βασισμένο σε κανόνες» εμπόριο και να γίνει αναφορά σε «δίκαιο» διεθνές εμπόριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v