Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tραμπ: Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υπέρ του δίκαιου εμπορίου

Η χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, οι πολιτικές για το εμπόριο αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων Τραμπ και Μέρκελ. Εμφανείς οι διαφορές που χωρίζουν τους δύο ηγέτες παρά τις εκκλήσεις για συνεργασία. Η άτυχη στιγμή με τη χειραψία.

Tραμπ: Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υπέρ του δίκαιου εμπορίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πως τη διαβεβαίωσε για την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως είχαν μια παραγωγική συνάντηση.

Ο κ. Τραμπ ευχαρίστησε την κα. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, για την επιδίωξη μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία. Δεν παρέλειψε ωστόσο να υπενθυμίσει πως τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεισφέρουν ότι τους αναλογεί στη χρηματοδότηση της Συμμαχίας. 

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως η μετανάστευση δεν αποτελεί δικαίωμα, αλλά προνόμιο, σημειώνοντας ότι «προέχει η ασφάλεια των λαών μας».

Η κα. Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως ενημέρωσε τον κ. Τραμπ ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ.  Σημείωσε επίσης πως συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογο της την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, η κα. Μέρκελ υποστήριξε πως πρέπει να βελτιωθούν, αλλά πρέπει πρώτα να επιλυθεί το ουκρανικό ζήτημα.

Στο ζήτημα του εμπορίου, ο κ. Τραμπ τόνισε πως δεν είναι υπέρμαχος του απομονωτισμού, αλλά πιστεύει σε εμπορικές πολιτικές που είναι δίκαιες. Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν με άδικο τρόπο σε εμπορικές συμφωνίες. Πρόσθεσε ωστόσο, πως αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα τα πάνε «φανταστικά καλά» στο εμπόριο με τη Γερμανία.

Υπέρ ενός δίκαιου εμπορίου τάχθηκε και η κα. Μέρκελ, λέγοντας πως στο θέμα του εμπορίου πρέπει να προκρίνονται ρυθμίσεις από τις οποίες βγαίνουν όλοι κερδισμένοι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε τις διαφορές με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αυτό το σημείο. Συζητήσαμε για τα θέματα που διαφωνούμε και προσπαθούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό, σημείωσε.

Απευθυνόμενη στον κ. Τραμπ, τόνισε πως είναι η Ε.Ε. αυτή που διαπραγματεύεται τις εμπορικές συμφωνίες και όχι οι Γερμανοί διαπραγματευτές. Η ίδια απηύθυνε έκκληση για μια επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

Πάντως η συνάντηση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς στο αίτημα των δημοσιογράφων για χειραψία μεταξύ των δυο ηγετών ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v