Φονική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Τουλάχιστον 9 νεκροί και 50 τραυματίες από έκρηξη στο μετρό της ρωσικής πόλης. Τρομοκρατική ενέργεια δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις. Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Kυκλοφόρησε φωτογραφία του φερόμενου δράστη.

Φονική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης

Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 9 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Μια πηγή από τις ρωσικές αρχές δήλωσε στο Reuters πως σημειώθηκε μια έκρηξη σε συρμό του μετρό που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, ενώ άλλες πληροφορίες μιλούσαν για δυο εκρήξεις.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχουν 9 νεκροί, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 50. Οι σταθμοί του μετρό της πόλης έχουν κλείσει, με βάση την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα Fontana. 

Η έκρηξη φέρεται να οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος ήταν γεμάτος με σφαιρίδια και ήταν τοποθετημένος σε χαρτοφύλακα σε ένα βαγόνι συρμού του μετρό. Εν τω μεταξύ, η εθνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε πως οι ρωσικές αρχές ασφαλείας εντόπισαν εκρηκτικό μηχανισμό στο σταθμό "Ploshchad Vosstaniya", ο οποίος εξουδετερώθηκε. 

Σύμφωνα με το Interfax κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης. Το Interfax επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε έναν χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του μετρό.

Φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη δημοσίευσε το τηλεοπτικό δίκτυο REN-TV στον λογαριασμό του στο Twitter.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν δύο εντάλματα έρευνας σε βάρος δύο ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως τα αίτια του περιστατικού δεν είναι ακόμα γνωστά και ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της τρομοκρατίας. 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Nτιμίτρι Μεντβέντεφ, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «τρομοκρατικό χτύπημα» και δήλωσε ότι στα θύματα θα προσφερθεί κάθε αναγκαία βοήθεια. Σε μήνυμα του στο Facebook εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους φίλους και της οικογένειες των θυμάτων.

Οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης κήρυξαν τριήμερο πένθος στην πόλη. 

Η έκρηξη (ή οι δυο εκρήξεις) έγιναν στους σταθμούς «Sennaya Square» και «Technology Institute», οι οποίοι ανήκουν στη δεύτερη γραμμή του μετρό στο κέντρο της πόλης. Αμφότεροι είναι κέντρα μετεπιβίβασης σε άλλες γραμμές. 

Οπως προαναφέρθηκε τα αίτια των εκρήξεων δεν είναι γνωστά. Πάντως αν αποδειχτεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση δεν θα είναι η πρώτη σε μέσα μεταφοράς στη Ρωσία. Στις 29 Μαρτίου του 2010 δυο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε δυο σταθμούς στο κέντρο της Μόσχας αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς. Η τότε επίθεση είχε συνδεθεί με Τσετσένους αυτονομιστές. 

Δείτε live από το RT τις εικόνες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο μετρό της ρωσικής πόλης.


 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v