Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Νότια Αφρική έγινε... σκουπίδι για πρώτη φορά από το 2000

Παρά την υποβάθμιση ο S&P τόνισε πως η προοπτική παραμένει «αρνητική» και προειδοποίησε ότι επιδείνωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών επιδόσεων θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτωτική πορεία. Υποβάθμιση αναμένεται και από την Moody’s.

Η Νότια Αφρική έγινε... σκουπίδι για πρώτη φορά από το 2000

Η Νότια Αφρική έχασε την κατηγοριοποίηση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P Global Ratings για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια, εξαιτίας της εκκαθάρισης του υπουργικού συμβουλίου από τον πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα, μια κίνηση που πυροδότησε εντεινόμενες εκκλήσεις για την παραίτησή του. Κατά συνέπεια αποδυναμώθηκε και το ραντ, επισημαίνει το Bloomberg.

Ο S&P υποβάθμισε τη Δευτέρα τη βαθμολογία του χρέους της Νότιας Αφρικής σε ξένο νόμισμα σε ΒΒ+, δηλαδή στην υψηλότερη βαθμολογία junk («σκουπίδι»), ενώ προειδοποίησε πως τυχόν επιδείνωση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών επιδόσεων της χώρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Η βαθμολογία των ομολόγων σε τοπικό νόμιμα υποχώρησε σε ΒΒΒ-, δηλαδή το χρέος παρέμεινε σε επενδυτική βαθμίδα, από ΒΒΒ.

Η προοπτική και για τις δύο βαθμολογίες διατηρήθηκε αρνητική, καταδεικνύοντας πως η επόμενη κίνηση μάλλον θα είναι νέα υποβάθμιση. Παράλληλα, η Moody’s Investors Service, η οποία έχει βαθμολογήσει τη χώρα δύο επίπεδα άνω της κατηγορίας junk με αρνητική προοπτική, επεσήμανε πως η βαθμολογία βρίσκεται υπό αξιολόγηση για υποβάθμιση.

Ο Ζούμα απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών Pravin Gordhan, ο οποίος πίεζε για περιορισμό του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και που πυροδότησε τη χειρότερη πολιτική κρίση στην Νότια Αφρική εδώ και μία δεκαετία.

Οι επενδυτές θεωρούν την απόλυση ως πλήγμα για μια οικονομία που αναπτύσσεται με τους πιο αργούς ρυθμούς από την ύφεση του 2009 και μετά, και η οποία παλεύει με ανεργία 27%.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η υποβάθμιση μπορεί να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους αντιπάλους του Ζούμα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι τον πιέζουν να παραιτηθεί μετά τις άνευ προηγουμένου επικρίσεις από άλλους ηγέτες του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v