Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανική επέλαση στην... απασχόληση

Στο 18% η ισπανική ανεργία παραμένει η δεύτερη υψηλότερη στην ευρωζώνη μετά αυτή της Ελλάδας. Ωστόσο η χώρα συνεχίζει να εμφανίζει εντυπωσιακές μειώσεις. Σε ένα 12μηνο δημιούργησε 392.000 θέσεις!

Ισπανική επέλαση στην... απασχόληση

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η υποχώρηση της ισπανικής ανεργίας τον Μάρτιο, καθώς η χώρα εμφάνισε τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώσεων, με το συνολικό ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στα χαμηλότερά του από το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Εργασίας, η ανεργία υποχώρησε κατά 48.500 τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ η συνολική πτώση για τους τελευταίους 12 μήνες διαμορφώθηκε σε 392.000 και ήταν η καλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ για δωδεκάμηνο, που λήγει τον Μάρτιο.

Όπως υπενθυμίζουν οι Financial Times, η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ανεργίας, έπειτα από μια σοβαρή ύφεση και μια διάσωση στις τράπεζές της το 2012.

Το ποσοστό της ανεργίας έχει σημειώσει εντυπωσιακές πτώσεις μετά το peak του 26% το 2013, αν και στο 18% παραμένει το δεύτερο υψηλότερο της ευρωζώνης μετά αυτό της Ελλάδας.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρει εργασία στη χώρα τους 12 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οδηγώντας τον συνολικό αριθμό των ανέργων στην Ισπανία στα 4,09 εκατομμύρια. Η υποχώρηση αντιστοιχεί στη μισή από τη συνολική πτώση 1,2 εκατ. άνεργων ανθρώπων που καταγράφηκε στο μπλοκ των 19 πέρυσι.

Η χώρα έχει αναγκαστεί να θεσπίσει σειρά μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, προκειμένου να αυξήσει την ευελιξία του εργατικού της δυναμικού, καθιστώντας ευκολότερο για τις εταιρίες να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζόμενους, αλλά και να προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό.

Οι FT διευκρινίζουν πως οι συνολικές συμβάσεις εργασίας σημείωσαν άνοδο σχεδόν 15% τον Μάρτιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016, σε 1,73 εκατ. -επίσης το καλύτερο νούμερο που έχει καταγράψει το Υπουργείο Εργασίας για μήνα Μάρτιο.

Οι συμβάσεις αορίστου χρόνου αυξήθηκαν 18%, ξεπερνώντας σε ανάπτυξη την προσωρινή εργασία που σημείωσε άνοδο 14,5%.

Ο κατασκευαστικός τομέας της χώρας, ο οποίος δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τη «φούσκα» στις κατοικίες πριν από έξι χρόνια, παρουσίασε τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη πτώση στην ανεργία κατά 2,44 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολουθούν η βιομηχανία με 1,6% και οι υπηρεσίες με 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v