Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Η «δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού» απειλεί την ανάπτυξη

Ενίσχυση του ανοικτού εμπορίου ζήτησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, λέγοντας πως ο περιορισμός του θα ήταν "αυτοτραυματισμός". Καλύτερες οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο υπάρχουν ρίσκα.

Λαγκάρντ: Η «δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού» απειλεί την ανάπτυξη
Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κερδίζει δυναμική, όμως θα μπορούσε να αποκοπεί από τη «δαμόκλειο σπάθη του προστατευτισμού», που τώρα απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, η κ. Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής του ανοικτού εμπορίου μέσω της πολυμερούς συνεργασίας για την επίλυση εμπορικών ζητημάτων όπως η μείωση των υπερβολικών εξωτερικών ανισορροπιών.

Στην ομιλία της δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην εμπορική ατζέντα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που στόχο έχει να περιορίσει τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.

Όμως είπε πως ο περιορισμός του εμπορίου θα ήταν ένας «αυτοτραυματισμός» που θα δημιουργήσει προβλήματα στις αλυσίδες προμηθειών και θα αυξήσει τις τιμές για εξαρτήματα και καταναλωτικά αγαθά, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κατά την ίδια, η παγκόσμια οικονομία «έχει ελατήριο στο βήμα της». Σημειώνεται πως το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει τις νέες εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στις 18 Απριλίου.

«Τα καλά νέα είναι πως μετά από έξι χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία κερδίζει δυναμική καθώς η κυκλική ανάκαμψη ενέχει την υπόσχεση για περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία στη συνέχεια».

Οι προοπτικές είναι καλύτερες για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα είναι ισχυρότερη, καθώς και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, που θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ.

«Την ίδια ώρα, υπάρχουν ξεκάθαρα πτωτικά ρίσκα: η πολιτική αβεβαιότητα, και στην Ευρώπη, η δαμόκλειος σπάθη του προστατευτισμού που κρέμεται πάνω απ’ το παγκόσμιο εμπόριο και οι σφιχτότερες παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αποδιοργανωτικές εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες», συμπλήρωσε.

Η ίδια επανέλαβε την έκκλησή της οι χώρες να χρησιμοποιήσουν τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για να ενισχύσουν τη ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε οι οικονομίες να γίνουν πιο αποδοτικές.

Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την υποτονική ανάπτυξη της παραγωγής και ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της έρευνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v