Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενα απίθανο lobby αντιτίθεται στα σχέδια Τραμπ για το κλίμα

Βαθιά διχασμένη η αμερικανική κυβέρνηση επάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της συμφωνίας του Παρισιού. Παραγωγοί πετρελαίου και άνθρακα δηλώνουν τη στήριξή τους στη συμφωνία, εν μέσω πίεσης χρόνου για τον Λευκό Οίκο.

Ενα απίθανο lobby αντιτίθεται στα σχέδια Τραμπ για το κλίμα

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το αν θα υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση να βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μια απίθανη δύναμη lobbying φιλοδοξεί να τον μεταπείσει: οι παραγωγοί πετρελαίου και άνθρακα.

Ένα φίλα προσκείμενο στη συμφωνία μπλοκ, μέσα στους κόλπους της αμερικανικής διακυβέρνησης, έχει επιστρατεύσει εταιρίες ενέργειας για να προσφέρουν τη στήριξή τους ενόψει μιας συνάντησης υψηλών κλιμακίων του Λευκού Οίκου επάνω στο θέμα, που προγραμματιζόταν για σήμερα αλλά αναβλήθηκε, τόνισαν δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Η Cheniere Energy, η οποία εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, είναι η τελευταία εταιρία που δήλωσε πως στηρίζει τη συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με χθεσινή επιστολή της. Η Exxon Mobil, η Royal Dutch Shell και η BP επίσης έχουν γνωστοποιήσει πως υποστηρίζουν τη συμφωνία.

Η καμπάνια της βιομηχανίας, προκειμένου να παραμείνει η Αμερική πιστή στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, έρχεται σε μια περίοδο μεγάλου διχασμού της κυβέρνησης Τραμπ επάνω στο θέμα. Τόσο η κόρη του πρόεδρου, Ivanka Trump, και ο σύζυγός της, Jared Kushner, ειδικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, όσο και ο Rex Tillerson, υπουργός Εξωτερικών της χώρας και πρώην επικεφαλής της Exxon, ενθαρρύνουν τον Τραμπ να παραμείνει αφοσιωμένος στη συμφωνία.

Από την άλλη, ο ανώτατος σύμβουλος Stephen Bannon και ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Περιβάλλοντος Scott Pruitt, δήλωσαν την Παρασκευή ότι «χρειάζεται να βγούμε» από τη συμφωνία.

Στο μεταξύ παραγωγοί και εξαγωγείς αερίου υπερτονίζουν την αξία της συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει προς μια παγκόσμια απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Exxon Mobil επιχειρηματολόγησε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε 20ετή χαμηλά λόγω της πιο εκτεταμένης χρήσης φυσικού αερίου και ότι «αυτή η επιτυχία μπορεί να επαναληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο», στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος της BP Geoff Morrell ανέφερε ότι η εταιρία συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού, σημειώνοντας ότι «είναι δυνατό να προσφέρουμε την ενέργεια που χρειάζεται ο κόσμος και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση». Και ο εκπρόσωπος της Shell, Curtis Smith, δήλωσε ότι η εταιρία παραμένει «σθεναρά υπέρ» της συμφωνίας.

Οι παραγωγοί άνθρακα Cloud Peak Energy και Peabody Energy επίσης κάνουν lobbying υπέρ της συμφωνίας, παρότι θα μπορούσαν να πληγούν από μια παγκόσμια μεταστροφή προς πιο καθαρές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική διακυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της πριν τα τέλη του επόμενου μήνα, όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν για την G7 στην Ιταλία, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Sean Spicer.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v