Διπλωμάτες: Η ΕΕ δεν έχει Plan B για τις γαλλικές εκλογές

Σε νίκη ενός «κεντρώου» υποψηφίου ελπίζει η Ευρώπη, όμως δεν επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών περάσουν οι δυο ακραίοι υποψήφιοι. Πώς βλέπουν τα σενάρια κορυφαίοι διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ.

Διπλωμάτες: Η ΕΕ δεν έχει Plan B για τις γαλλικές εκλογές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα ιδιαίτερο σχέδιο για την περίπτωση που οι δυο αντι-ευρωπαίοι υποψήφιοι (Λε Πεν-Μελανσόν) φτάσουν στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών εκλογών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, με την Ευρώπη να ευελπιστεί πως τελικά θα κερδίσει ένας «κεντρώος» υποψήφιος.

Ακόμα και αν δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα-σοκ, οι Βρυξέλλες ανησυχούν πως κανένας από τους πιο «mainstream» υποψήφιους δεν θα μπορέσει να αναβιώσει τη γαλλική οικονομία ή να βοηθήσει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες για το μέλλον της ΕΕ, αν κερδίσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η Γαλλία χρειάζεται έναν ηγέτη που θα εκσυγχρονίσει τους τομείς της οικονομίας στους οποίους υπάρχει βαριά ρύθμιση και θα αντιμετωπίσει τις ακαμψίες της Γαλλικής αγοράς εργασίας, βοηθώντας να αντιστραφεί η πτώση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης τα τελευταία δυο χρόνια.

Υπάρχει ανησυχία πως ούτε ο νεαρός σε ηλικία ανεξάρτητος κεντρώος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει εμπειρία, ούτε ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου ήταν «στρωμένη» με σκάνδαλα, δεν έχουν το όραμα ή το κύρος να φέρουν αλλαγές.

«Αν κερδίσει τις εκλογές η Μαρίν Λε Πεν, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε σταματάει να υπάρχει», δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν υπηρετήσει στο Παρίσι.  Η ακροδεξιά υποψήφια έχει απειλήσει να βγάλει τη χώρα της από την ΕΕ.

«Τότε πρέπει να σκεφτούμε άλλα μοντέλα…. Δεν υπάρχει Plan B», είπε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ταμείου διάσωση της ευρωζώνης, δήλωσε σε φόρουμ στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα πως αμφιβάλει ότι η Λε Πεν θα εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για να αλλάξει το Γαλλικό σύνταγμα ώστε να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ ή την ευρωζώνη.

«Θα σήμαινε όμως μια στασιμότητα, η ανάπτυξη θα παρέμενε χαμηλή», σημείωσε.

Παρά την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, το εθνικό χρέος της Γαλλίας αυξάνεται και η οικονομία μετά βίας αναπτύσσεται. Παραμένει μη ανταγωνιστική και εμφανίζει μείωση της παραγωγικότητας, όπως έχει πει και η Κομισιόν, προσθέτοντας πως οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν τη δυνατότητα να αναλογιστούν μια έκπληξη στον πρώτο γύρο των εκλογών, στη σύνοδο της 29ης Απριλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για να συζητηθούν οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.  Όμως οι διπλωματικές πηγές είπαν στο Reuters πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την περίπτωση που η Λε Πεν και ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν Λυκ Μελανσόν περάσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v