Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα πονταρίσματα που δείχνουν ότι η Λεπέν θα χάσει

«Συνολική αίσθηση ανακούφισης» παρατηρείται στις αγορές μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών. Άλμα για ευρώ και ασιατικές μετοχές, «βουτιά» για τα ασφαλή καταφύγια. Αυξάνεται η όρεξη για «επικίνδυνα» περιουσιακά στοιχεία.

Τα πονταρίσματα που δείχνουν ότι η Λεπέν θα χάσει

Οι αγορές μείωσαν σήμερα την αντιστάθμιση κινδύνου έναντι μιας νίκης Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, κρίνοντας πως η έκβαση του πρώτου γύρου της αναμέτρησης ελάττωσε τις πιθανότητες η ακροδεξιά υποψήφια να κερδίσει την προεδρία και να προσπαθήσει να βγάλει τη Γαλλία από το ευρώ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ανησυχία πως η έκβαση των εκλογών θα εκπλήξει την αγορά, όπως συνέβη με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και το βρετανικό δημοψήφισμα πέρυσι το καλοκαίρι, φθίνουν, καθώς οι περισσότερες ασιατικές μετοχές και το ευρώ εκτοξεύτηκαν μαζί με περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης.

Τα πονταρίσματα στη μεταβλητότητα υποχώρησαν, ενώ τα ασφαλή καταφύγια είχαν απώλειες αφότου ο πρώτος γύρος των εκλογών τοποθέτησε τον Εμανουέλ Μακρόν σε πορεία προς τη γαλλική προεδρία.

«Μια συνολική αίσθηση ανακούφισης πως η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε ακόμη ένα εμπόδιο θα πρέπει να οδηγήσει σε ράλι στις επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου», εξήγησε ο Michael McCarthy, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στη CMC Markets, στο Σίδνεϊ.

Τα περιουσιακά στοιχεία κινήθηκαν ως εξής:

Το ευρώ εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ το γεν, που σημειώνει σταθερή άνοδο φέτος εν μέσω ενός «κοκτέιλ» γεωπολιτικών εντάσεων παγκοσμίως, κατέγραψε τη μεγαλύτερη υποχώρηση εδώ και τέσσερα χρόνια έναντι του κοινού νομίσματος.

Βλέπουμε «μια αίσθηση ανακούφισης στις αγορές, ιδιαίτερα δεδομένου ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν πάνω-κάτω αυτά που περίμενε η αγορά», επεσήμανε ο Jingyi Pan, στρατηγικός αναλυτής αγορών στη Σιγκαπούρη, στο IG Asia Pte. «Αυτό προσφέρει περισσότερη σταθερότητα για την ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Τη στιγμή που οι κινεζικές μετοχές αγνόησαν αυτό το κύμα αισιοδοξίας, η πτώση του γεν διασφάλισε πως οι ιαπωνικές μετοχές θα ηγηθούν της ανόδου στην Ασία και ο δείκτης Topix εκτοξεύτηκε πάνω από 1%. Τα futures στον S&P 500 κατέδειξαν άνοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κέρδη μέχρι και 1,1% νωρίς το πρωί.

Μια νίκη Μακρόν σημαίνει επίσης πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως καταφέρει να συμφωνήσει σε tapering προς τα τέλη του χρόνου, υπογράμμισε η Anne Anderson, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία 19,8 δισ. δολαρίων ως επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη UBS Asset Management για την Αυστραλία.

Το γεν δεν είναι το μοναδικό καταφύγιο που παρουσίασε πτώση, καθώς ο χρυσός και τα αμερικανικά Treasuries δέχθηκαν πλήγμα μαζί με κάποια ασιατικά κυβερνητικά ομόλογα. Ο χρυσός υποχώρησε μέχρι και 1,5% και ο δεκαετής αμερικανικός τίτλος αναφοράς «σκαρφάλωσε» κατά έξι μονάδες βάσεις σε 2,31%. Στην Ασία, το κόστος ασφάλισης εταιρικών και κυβερνητικών ομολόγων από πτώχευση εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Μετά τις ταλαιπωρίες από γεωπολιτικές ανησυχίες εβδομάδων, από την επίθεση του Τραμπ στη Συρία μέχρι την αναταραχή από τη Νότια Κορέα, οι μετοχές θεώρησαν το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ως ένδειξη υποχώρησης της μεταβλητότητας, με τους δείκτες για μελλοντικές διακυμάνσεις στις ασιατικές μετοχές να καταγράφουν πτώση σήμερα.

«Σίγουρα υπάρχει μια αλλαγή, την οποία αναζητούσαμε από το εκλογικό σώμα. Είναι μια πιο εξισορροπημένη άποψη και αυτό είναι καλό για τις αγορές», ανέφερε η Anderson της UBS Asset Management, συμπληρώνοντας πως αυτό «είναι υπέρ της ανάπτυξης, με μια λιγότερο προστατευτική τάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v