Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Τεράστιο το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται πλέον να αναλύουν τις αποδοχές που προσφέρουν στα δύο φύλα και να αναρτήσουν τα ευρήματα στις ιστοσελίδες τους μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Συγκλονιστική η διαφορά στις απολαβές ανδρών και γυναικών.

Βρετανία: Τεράστιο το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στα δυο φύλα

Καθώς οι βρετανικές εταιρίες ετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν τις διαφορές μεταξύ των αποδοχών των ανδρών και των γυναικών που απασχολούν, πρώτες ανακοινώσεις από λίγες επιχειρήσεις αποκαλύπτουν πως η ψαλίδα είναι τεράστια και αγγίζει μέχρι και το 36% -δηλαδή διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Virgin Money αποκάλυψε πως οι άνδρες που εργάζονται στην τράπεζα βγάζουν κατά μέσο όρο κατά 36% περισσότερα σε σχέση με τις γυναίκες. Στη διαχειρίστρια περιουσιακών στοιχείων Schroders το χάσμα αγγίζει το 31%. Η εταιρία κοινής ωφέλεια SSE δήλωσε «οικονομικό κενό» 23,4%, ενώ στη συμβουλευτική εταιρία PwC το ποσοστό διαμορφώνεται σε 15%.

Οι εταιρίες δημοσιοποίησαν αυτά τα νούμερα στο πλαίσιο νέου νόμου που απαιτεί από τις επιχειρήσεις να υπολογίζουν τη διαφορά μεταξύ των μέσων ανά ώρα αποδοχών ανάμεσα σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που απασχολούν, με αλλά και χωρίς τα μπόνους.

Όλες οι εταιρίες απαιτείται να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους για την οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, μέσω των ιστοσελίδων τους μέχρι τον Απρίλιο του 2018. Όπως εξηγεί το πρακτορείο, πρόκειται για ένα μέτρο του οποίου οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν πως θα εξαλείψει το χάσμα.

Βάσει κυβερνητικών στατιστικών στοιχείων, το εθνικό οικονομικό χάσμα διαμορφώνεται κάπου άνω του 18%. Αυτός ο μέσος όρος αντανακλά μια πληθώρα παραγόντων, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι οι άνδρες καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό ανώτατων ρόλων με υψηλότερες αποδοχές.

Σε ολόκληρη τη Βρετανία, οι γυναίκες κρατούν το 60% των θέσεων σε χαμηλότερα κλιμάκια, ενώ οι άνδρες κατέχουν το 60% των κορυφαίων θέσεων σε όρους αποδοχών, σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (Confederation of British Industry).

«Ο τρόπος με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες διαχωρίζονται σε δύο διαφορετικές εργασιακές λειτουργίες, είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας για το οικονομικό χάσμα των φύλων», επιβεβαίωσε ο Andrew Chamberlain, ανώτατος οικονομολόγος στην Glassdoor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v