Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ομόλογα που «ψαλίδισαν» τα κέρδη της Goldman Sachs

Το τμήμα σταθερού εισοδήματος της τράπεζας είχε φέτος το χειρότερο πρώτο τρίμηνο της δεκαετίας, τη στιγμή που οι αντίπαλοι εμφάνισαν αυξήσεις διψήφιου ποσοστού στα έσοδα. Πηγές αποκαλύπτουν τις αιτίες των απογοητευτικών αποτελεσμάτων.

Τα ομόλογα που «ψαλίδισαν» τα κέρδη της Goldman Sachs

Τα έσοδα της Goldman Sachs από σταθερό εισόδημα ήταν το πρώτο τρίμηνο τόσο απροσδόκητα αδύναμα, που η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της την περασμένη εβδομάδα έκανε τη μετοχή να παραπαίει και τη Wall Street να αναρωτιέται τι συνέβη. Ένα μέρος της απάντησης αποκαλύπτεται εκ των υστέρων.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, εξηγούν πως οι traders «κάηκαν» από έναν καταιγισμό συσσωρευμένων ομολόγων των οποίων μειώθηκε η αξία και που συνδέονται με έναν κολοσσό στην εξόρυξη άνθρακα και με λιανικούς πωλητές σε εμπορικά κέντρα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Η τράπεζα κατέγραψε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρίες, περιλαμβανομένων της Peabody Energy και της Energy Future Holdings. Η αγορά χρέους εταιριών λιανικής όπως οι Rue 21, Gymboree και Claire’s Stores επίσης επέφερε πλήγμα, τονίζουν οι πηγές.

Οι «αφανείς» ζημίες συνέδραμαν στα απογοητευτικά κέρδη που ανακοίνωσε η Goldman Sachs στις 18 Απριλίου. Το τμήμα σταθερού εισοδήματος της εταιρίας, το οποίο διαχειρίζεται ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα, παρήγαγε έσοδα ύψους 1,69 δισ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 340 εκατ. δολάρια κάτω των προσδοκιών και μετά βίας άνω των εσόδων ένα χρόνο πριν, σηματοδοτώντας το χειρότερο πρώτο τρίμηνο αυτής της δεκαετίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος απέδωσε την αδυναμία στο «λειτουργικό περιβάλλον», ωστόσο στο ίδιο αυτό περιβάλλον άλλες μεγάλες αντίπαλοι εμφάνισαν ανόδους διψήφιου ποσοστού.

«Εξακολουθώ να είμαι μπερδεμένος», ανέφερε ο αναλυτής της UBS, Brennan Hawken, στα στελέχη της Goldman Sachs, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τα αποτελέσματα. Θα έπρεπε να ήταν σχετικά εύκολο να ξεπεραστούν τα νούμερα της προηγούμενης χρονιάς, και στέρεα κέρδη «ήρθαν» άνετα σε «όλους τους άλλους», πρόσθεσε.

Ο Marty Chavez, που είναι συνυπεύθυνος για οικονομικές υποθέσεις στην τράπεζα, ανέφερε στους αναλυτές πως οι πελάτες ήταν λιγότερο ενεργοί στο trading εμπορευμάτων, νομισμάτων και ομολόγων, εν μέσω χαμηλότερης μεταβλητότητας σε κάποιες αγορές. Παράλληλα πρόσθεσε πως η Goldman έχει μια διαφορετική μίξη πελατών και οι ανταγωνιστές της έχουν μεγαλύτερα βιβλία δανεισμού και περισσότερους εταιρικούς πελάτες.

Ωστόσο για κάποιους επενδυτές, τα σχόλια για τα ομόλογα δημιούργησαν σύγχυση καθώς αντίπαλοι, περιλαμβανομένων της Bank of America και της Morgan Stanley, τα χαρακτήρισαν σημείο ισχύος.

Οι πηγές εξήγησαν πως, υπό τον εταίρο Adam Savarese που είναι επικεφαλής στο τμήμα ανεξόφλητου χρέους της Goldman Sachs, η τράπεζα φορτώθηκε ομόλογα εταιρειών ενέργειας και άλλων ταλαιπωρημένων επιχειρήσεων. Κάποιες τοποθετήσεις οδήγησαν σε απώλειες και έπληξαν την ανάπτυξη κερδών του τμήματος.

«Επικαλεστήκαμε, συγκεκριμένα, άλλα σημεία και παράγοντες ως κύριες αιτίες» για τις κατώτερες επιδόσεις, ανέφερε ο Michael DuVally, εκπρόσωπος της εταιρίας με έδρα στη Νέα Υόρκη. «Στην πραγματικότητα, το τμήμα ανεξόφλητων δανείων είχε ισχυρότερες επιδόσεις το προηγούμενο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι», υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v