Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκωτία: 55% υπέρ της παραμονής στη Βρετανία σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το 46% των Σκοτσέζων δεν επιθυμεί δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της περιοχής, ενώ μεταξύ εκείνων που είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν σε περίπτωση διενέργειας δημοψηφίσματος, το 55% δηλώνει υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκωτία: 55% υπέρ της παραμονής στη Βρετανία σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το πολιτικό αδιέξοδο που φαίνεται να προκύπτει από την προσπάθεια της Σκωτίας για άλλο ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, μάλλον δεν πείθει περισσότερους Σκοτσέζους να στηρίξουν τις επιδιώξεις του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, όπως υπαινίσσονται τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης.

Δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρίας Kantar κατέδειξε ότι περισσότεροι ψηφοφόροι στην περιοχή δεν θέλουν ανεξαρτησία από τη Βρετανία ή δημοψήφισμα επάνω στο θέμα.

Μεταξύ εκείνων που είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν σε περίπτωση διενέργειας δημοψηφίσματος, υπέρ της παραμονής στη Βρετανία είναι το 55% έναντι 37% που στηρίζει αποχώρηση από το βασίλειο.

Ένα 8% δηλώνει αναποφάσιστο.

«Πρόκειται για μια προειδοποιητική υπενθύμιση πως το θετικό αίσθημα προς την ΕΕ που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή συμμετοχή, δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε πλήρη στήριξη στην ανεξαρτησία της Σκωτίας», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Tom Costley, επικεφαλής της Kantar στη Σκωτία.

Η έρευνα της εταιρίας αποκάλυψε ότι το 46% των 1.060 ερωτηθέντων δεν επιθυμούν να διεξαχθεί άλλο ένα δημοψήφισμα, ενώ ένα 44% είναι υπέρ της διεξαγωγής, είτε το φθινόπωρο του 2018 ή κάποια στιγμή αργότερα. Το 10% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει αποκλείσει τις συζητήσεις με την πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ώστε να οριστεί ημερομηνία για το δημοψήφισμα. Η δεύτερη επισημαίνει ότι η διαδικασία θα πρέπει να διενεργηθεί μέχρι την άνοιξη του 2019, οπότε θα έχουν ξεκαθαριστεί και οι όροι αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τη Σκωτία να είναι αντίθετη στο Brexit, η άρνηση της Βρετανίας να δώσει το πράσινο φως μόνο θα τονώσει τη στήριξη στην ανεξαρτησία, υπογράμμισε η Στέρτζον τον περασμένο μήνα σύμφωνα με το Bloomberg. Η επιχειρηματολογία του Σκωτικού κόμματος βασίζεται στη θέση πως ο λαός της Σκωτίας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις διαρκείς αναταράξεις που κλονίζουν το τελευταίο διάστημα τη Βρετανία και τη Σκωτία, αλλά και το πολιτικό τοπίο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξιοσημείωτο είναι πως τα ποσοστά μετά βίας έχουν μεταβληθεί. Στο τελευταίο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014, οι Σκοτσέζοι ψήφισαν κατά 55% υπέρ της παραμονής στο βασίλειο και κατά 45% υπέρ της αποχώρησης.

Η ψαλίδα έκλεισε σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα για λογαριασμό της εφημερίδας Herald -η οποία έδωσε 51% υπέρ της παραμονής και 49% κατά-, ωστόσο λίγο έχει μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v