Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γαλλικές εκλογές και ο πονοκέφαλος Ντράγκι

Το timing της συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι ατυχές, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα δεν θα αλλάξει την πολιτική πριν την ολοκλήρωση των γαλλικών εκλογών.

Οι γαλλικές εκλογές και ο πονοκέφαλος Ντράγκι

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αρχίσει να εξανεμίζεται στην ευρωζώνη μετά τις ολλανδικές εκλογές και τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, ωστόσο η ευρωπαϊκή πολιτική εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία και είναι πολύ νωρίς ώστε η κεντρική τράπεζα να εξετάσει άνοδο των επιτοκίων, υπογραμμίζουν αναλυτές.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως η έκβαση των γαλλικών εκλογών (με το tail risk ενός δεύτερου γύρου μεταξύ Μελανσόν και Λεπέν να έχει πλέον εξαφανιστεί), έχει προσφέρει νέα ώθηση στις εικασίες πως η ΕΚΤ μπορεί να περιορίσει την ποσοτική χαλάρωση νωρίτερα από το προγραμματισμένο ή μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα απ’ ότι τιμολογούσαν οι αγορές», επεσήμανε μιλώντας στο CNBC ο Elwin de Groot, ανώτατος οικονομολόγος αγορών στην Rabobank.

«Από εκεί και πέρα, πιστεύω πως είναι ακόμη νωρίς», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα, ωστόσο δεν προβλέπεται να ανακοινώσει αλλαγές στην πολιτική. Ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών ολοκληρώθηκε, αλλά η χώρα θα πρέπει να αποφασίσει στις 7 Μαΐου μεταξύ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

«Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως ο Μακρόν θα διασφαλίσει την νίκη του στο δεύτερο γύρο, είναι εξίσου σημαντικό να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη στο κοινοβούλιο», σημείωσε ο de Groot, αναφερόμενος στην επερχόμενη ψηφοφορία για τη γαλλική βουλή.

Ο Carsten Brzeski, ανώτατος οικονομολόγος στην ING, εκτιμά πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» να κάνει οτιδήποτε η ΕΚΤ μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου της εκλογικής μάχης στη Γαλλία.

«Το timing της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο ατυχές. Ακόμη κι αν τα οικονομικά στοιχεία από τη συνάντηση του Μαρτίου και μετά, έχουν υποστηρίξει την άποψη των βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών, ανοίγοντας σταδιακά το δρόμο για μια πολύ ήπια έξοδο από την τρέχουσα, εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας απλά έρχεται πολύ νωρίς για οποιαδήποτε αλλαγή», εξήγησε.

Πάντως, παρότι οικονομολόγοι και αναλυτές δεν αναμένουν πολλά από το Μάριο Ντράντι σήμερα, επισημαίνουν πως μπορεί να παρατηρηθούν μικρές αλλαγές στον τρόπο που θα μιλήσει.

«Είναι πιθανό η ΕΚΤ να αφαιρέσει τα σχόλια που δηλώνουν πως κίνδυνοι ‘’διατηρούν μια πτωτική τάση’’ και θα αναμέναμε τα σχόλια να παραμείνουν σχετικά αισιόδοξα επάνω στην προοπτική για την ανάπτυξη, δεδομένων των βελτιωμένων δεικτών επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης», υποστήριξε ο Mike Bell, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων αγορών στην JPMorgan Asset Management.

Αν αυτό αποδειχθεί ακριβές, θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες επικρίσεις από τη Γερμανία, για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ωστόσο ο Axel Weber, πρόεδρος UBS, επεσήμανε σε συνέντευξή του πως η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να κοιτάξει και τις 19 οικονομίες της ευρωζώνης και όχι μόνο εκείνες που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις.

«Κάποιες οικονομίες της ευρωζώνης έχουν ανακάμψει από την κρίση με γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με άλλες, κάτι που έχει συμβεί στη Γερμανία. Ωστόσο, εντολή της ΕΚΤ είναι να κοιτά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», υπογράμμισε ο τραπεζίτης.

«Θεωρώ απίθανο η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου να μοιραστεί τη (γερμανική) άποψη και άρα δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει τίποτα στις πολιτικές της τη φετινή χρονιά», προέβλεψε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v