Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τραμπ θέλει επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA

Διχασμένη η αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα της NAFTA, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως δεν δηλώνει άμεση αποχώρηση. Κάλεσε σε νέες διαπραγματεύσεις για «εκσυγχρονισμό» της συμφωνίας, προς το συμφέρον και των τριών χωρών.

Ο Τραμπ θέλει επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα δώσει άμεσα τέλος στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη NAFTA, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε με τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά σχετικά με τρόπους επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.

«Και οι δύο συζητήσεις ήταν ευχάριστες και εποικοδομητικές. Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε να μη δώσει τέλος στη NAFTA αυτή τη στιγμή και οι ηγέτες συμφώνησαν να κινηθούν γρήγορα, σύμφωνα με τις απαιτούμενες εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να καταστήσουν δυνατή την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας προς όφελος και των τριών χωρών», τόνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά την Τετάρτη.

Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, ανώτατοι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το πόσο επιθετικά πρέπει να προχωρήσουν με την αναδιαμόρφωση της αμερικανικής συμμετοχής στην NAFTA, με τους πιο σκληροπυρηνικούς να είναι υπέρ μιας απειλής για αποχώρηση ήδη από αυτή τη εβδομάδα και άλλους να υπερασπίζονται μια πιο μετρημένη προσέγγιση και ξεκίνημα νέων διαπραγματεύσεων με Καναδά και Μεξικό.

Κάποιοι από τους συμβούλους του προέδρου επιθυμούν μια εμφατική κίνηση πριν κλείσει ο Τραμπ 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο το Σάββατο, προκειμένου να εκπληρωθεί μια βασική προεκλογική δέσμευση. Αντίθετα, άλλοι έχουν υποστηρίξει πως ο ηγέτης θα μπορούσε να αφήσει αυτή την ημερομηνία-ορόσημο να περάσει και να επανεξετάσει το ζήτημα αργότερα, μέσα από πιο επίσημες διαδικασίες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο.

Παρότι εχθές τα μέσα ενημέρωσης εκτίμησαν πως είναι πιθανό ο πρόεδρος να ακολουθήσει την πιο σαρωτική από τις δύο προσεγγίσεις και να εκδώσει διάταγμα με το οποίο θα δήλωνε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη συμφωνία, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τα δύο κράτη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση τρόπων που θα δημιουργήσουν μια ισορροπία στη συμφωνία, κάτι που επιτρέπεται βάσει του πλαισίου της.

«Είναι τιμή μου να εκσυγχρονίσω τη NAFTA μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο πρόεδρος μέσα από την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως το τελικό αποτέλεσμα θα κάνει και τις τρεις χώρες ισχυρότερες και καλύτερες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v