Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nτράγκι: Το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο

Οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Αναγκαία η συνέχιση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. Πιθανή μια επέκταση του QE, αν επιδεινωθεί το οικονομικό outlook. Το «καρφί» για Σόιμπλε.

Nτράγκι: Το QE θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο

Η ΕΚΤ αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα και αρκετά μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE), δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. 

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας επανέλαβε ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού με μηνιαίο ρυθμό 60 δισ. ευρώ θα συνεχιστούν ως τον Δεκέμβριο ή και αργότερα, αν χρειαστεί. Πρόσθεσε επίσης πως αν οι προοπτικές της οικονομίας γίνουν λιγότερο ευνοϊκές, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του QE. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ετοιμάζεται μια στρατηγική εξόδου από το QE, ο κ. Ντράγκι απάντησε πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμα για μια έξοδο από το πρόγραμμα. 

Ο ίδιος τόνισε πως τα καθοδικά ρίσκα έχουν περιοριστεί και ότι η κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης γίνεται όλο και πιο ισχυρή. 

Υπογράμμισε ωστόσο πως οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές και δεν έχουν εμφανίσει ακόμα μια πειστική ανοδική τάση. «Δεν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπως αυτή του 2011, όταν είχαμε στοιχεία για τον πληθωρισμό πάνω από το 2% για αρκετούς διαδοχικούς μήνες» ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η υποστηρικτική νομισματική πολιτική, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει σταδιακά προς το 2%. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ωστόσο πως για να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας, πρέπει να συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι φορείς άσκησης πολιτικής. 

Το «καρφί» για Σόιμπλε

«Δεν σχολιάζω απόψεις πολιτικών για τη νομισματική πολιτική», απάντησε σε ερώτηση για τις επικρίσεις της πολιτικής της ΕΚΤ από τον Β. Σόιμπλε. Απλά να σημειώσω ότι «είναι ειρωνικό να ακούμε αυτά τα σχόλια από ανθρώπους που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Ντράγκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v