Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα υψηλά του 2007 θα φτάσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ο Μακρόν προσέφερε ένα «σημείο εκκίνησης» για μακροπρόθεσμο ράλι, την ίδια ώρα που οι επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν τα ισχυρά θεμελιώδη στην Ευρώπη. ΕΕ και ευρωζώνη έχουν όλα τα «συστατικά» για να τους προσελκύσουν.

Στα υψηλά του 2007 θα φτάσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών δείχνουν να βρίσκονται σε πορεία προς ανάπτυξη διψήφιου ποσοστού πριν λήξει το έτος, σύμφωνα με τον διαχειριστή επενδύσεων Βασίλη Παπαϊωάννου, ο οποίος προβλέπει αποδόσεις στα υψηλά του 2007.

Μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής επενδύσεων της Dolfin προειδοποίησε τους επενδυτές να μη γίνουν «μυωπικοί» στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, η οποία έφερε υποτονικές αποδόσεις δεδομένων των εκτεταμένων προσδοκιών της αγοράς για νίκη Μακρόν.

Αντίθετα, υπογράμμισε πως ο Μακρόν προσέφερε ένα «σημείο εκκίνησης» για μακροπρόθεσμο ράλι, καθώς οι αγορές αρχίζουν να εκτιμούν τα ισχυρά θεμελιώδη της περιοχής.

«Το ευρωπαϊκό πρότζεκτ και η ευρωζώνη αυτή τη στιγμή έχουν όλα τα σωστά συστατικά ώστε να είναι εκεί οι επενδυτές», τόνισε ο επενδυτής στο διεθνές δίκτυο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τονώθηκαν από τη νίκη του Μακρόν νωρίς σήμερα, ωστόσο γρήγορα υποχώρησαν καθώς κάποιοι επενδυτές εξαργύρωσαν τα κέρδη τους. Ο Παπαϊωάννου επεσήμανε πως αυτή η κίνηση είναι «λογική», ιδιαίτερα δεδομένης της συνήθειας των επενδυτών να βγαίνουν από την αγορά τον Μάιο, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Αναμένει, ωστόσο, δυνατότητα για μεγαλύτερη ανάπτυξη.

«Μελλοντικά, πιστεύω ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα υψηλά του 2007, μέχρι τα οποία έχουν πολύ περιθώριο», σημείωσε.

«Έχουμε καλές αποτιμήσεις, η ανάπτυξη στα κέρδη είναι σχετικά εύρωστη, τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι σχετικά εύρωστα. Μετά έχουμε και μία ΕΚΤ που εξετάζει και επικυρώνει όλα αυτά τα σημεία. Το "στοίχημα αναθέρμανσης" (reflation trade) εμένα μου φαίνεται ακέραιο και σε σχέση με άλλες περιοχές πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να το καταφέρει», εκτίμησε ο επενδυτής.

Ο Παπαϊωάννου πρότεινε «overweight» για την περιφέρεια, για χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, καθώς και για τη Γαλλία. Ανέφερε επίσης ότι οι κυκλικοί κλάδοι, ιδιαίτερα ο χρηματοοικονομικός, θα ωφεληθούν περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά στην ΕΚΤ, ο manager τόνισε πως «οπωσδήποτε» αναμένει η κεντρική τράπεζα να συσφίξει την πολιτική της, καθώς και να αυξήσει τα επιτόκια πριν λήξει το 2017.

«Έχουμε κάποιους καταλυτικούς μακροοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες (…) Ο πληθωρισμός φαίνεται να πιάνει τον στόχο και ο πρόεδρος Ντράγκι έχει ήδη θέσει τον τόνο για πιθανή άνοδο επιτοκίων ή πιθανό tapering προς τα τέλη του έτους», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v