Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κονστάνσιο: Η σκιώδης τραπεζική χρειάζεται έλεγχο

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί για δραστηριότητες που επεκτείνονται τον μη τραπεζικό τομέα και για την ανάγκη να επεκταθούν και οι ρυθμιστικές προσπάθειες ανάλογα. Επισημαίνει και την έλλειψη μεταρρυθμίσεων στις αγορές παραγώγων.

Κονστάνσιο: Η σκιώδης τραπεζική χρειάζεται έλεγχο

Οι κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν ασφαλέστερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται να συμπεριλάβουν τις μη παραδοσιακές τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κoνστάνσιο.

Αν και έχουν γίνει πολλά μετά την κρίση για να γίνει ασφαλέστερο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, «καθώς η πιστωτική διαμεσολάβηση και η δημιουργία ρευστότητας επεκτείνονται στον μη τραπεζικό τομέα, είναι σημαντικό να επεκτείνουμε τις ρυθμιστικές προσπάθειες στον σκιώδη τραπεζικό τομέα», επεσήμανε ο τραπεζίτης, σε σχόλια που απεύθυνε σε συνέδριο της κεντρικής τράπεζας.

Ο Κονστάνσιο ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να γίνουν πιο ασφαλείς οι αγορές παραγώγων, μεταδίδει το MarketWatch. «Μία περιοχή όπου εξακολουθούν να μην υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, αφορά στην επανενεχυρίαση και στην εκ νέου χρήση της χρηματοοικονομικής ασφάλειας (re-hypothecation and re-use of collateral)», προειδοποίησε.

«Οι πρόσφατες αναφορές από το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πάνε, κατά την άποψη μου, όσο μακριά χρειάζεται και οι πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, για να περιοριστεί η ταχύτητα των εγγυήσεων, έχουν σε μεγάλο βαθμό καθυστερήσει».

«Χρειάζεται να ξαναπιάσουμε αυτή την ατζέντα, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εύκολο στο τρέχον περιβάλλον. Πράγματι, η τάση φαίνεται να οδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v