Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντέιβις: Η Βρετανία έτοιμη για τη «μάχη» με την ΕΕ

Οι δύο πλευρές «σκοτώνονται» για τη δομή των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν σε έναν μήνα, αλλά και για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην επίβλεψη των δικαιωμάτων και της μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit.

Ντέιβις: Η Βρετανία έτοιμη για τη «μάχη» με την ΕΕ

Η Βρετανία ετοιμάζεται για τη μάχη με την ΕΕ επάνω στη δομή των διαπραγματεύσεων διαζυγίου και στο μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά ενός όλο και πιο πικρού πολέμου λέξεων πριν καν ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο Βρετανός υπουργός Brexit, περιέγραψε τη θέση της ΕΕ επάνω στη μορφή των μελλοντικών διαπραγματεύσεων ως «παράλογη» και πρόσθεσε ότι «προσβλήθηκε λίγο» από τα σχόλια πως τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι καλύτερα από τα βρετανικά, μεταδίδει το Reuters.

Η ατμόσφαιρα μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών είναι τεταμένη και διαρκώς επιδεινώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι δύο πλευρές χαράσσουν γραμμές μάχης πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα και την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από το μπλοκ.

Ερωτηθείς σχετικά με την άποψη της ΕΕ πως τα δύο μέρη πρέπει πρώτα να σημειώσουν πρόοδο στα δικαιώματα των πολιτών, στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς και στον «λογαριασμό» της Βρετανίας, πριν ξεκινήσουν συζητήσεις για κάποια μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, ο Ντέιβις υποστήριξε ότι αυτή η σειρά είναι «παράλογη».

«Πώς είναι δυνατόν να επιλύσεις το θέμα των συνόρων χωρίς να ξέρεις ποια είναι η γενική πολιτική συνόρων σου, ποια είναι η τελωνειακή συμφωνία, ποια είναι η εμπορική συμφωνία, αν χρειάζεται να αλλάξεις δασμούς στα σύνορα ή όχι;» ρώτησε σε συνέντευξη στο βρετανικό ITV.

«Δεν μπορείς να πάρεις απόφαση για το ένα χωρίς το άλλο, είναι εντελώς παράλογο (…) αυτή θα είναι η μάχη του καλοκαιριού», δήλωσε ο υπουργός.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη επιχειρηματολογήσει ενάντια στην επίβλεψη των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που θα φύγουν από τη Βρετανία μετά το Brexit, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Θα υπάρξουν διαφωνίες επάνω σε λεπτομέρειες (…) όπως το αν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επιβλέπει αυτά τα δικαιώματα αφότου φύγουμε», επεσήμανε ο Ντέιβις. «Θα έχουμε ένα επιχείρημα γι’ αυτό (…) Η απλή αλήθεια είναι ότι φεύγουμε, θα είμαστε εκτός της αρμοδιότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», σχολίασε.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η διαρροή πληροφοριών από συνάντηση μεταξύ της Τερέζα Μέι και Ευρωπαίων αξιωματούχων και η οποία χαρακτηρίστηκε «καταστροφικό δείπνο», «σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αναταραχή που μπορούσε», υπενθυμίζοντας παρόμοια σχόλια της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

«Η ωμή αλήθεια είναι ότι θέλουμε να δούμε το σύνολο της συμφωνίας μαζί», κατέληξε ο υπουργός Brexit και εξήγησε: «Τους αρέσει να λένε ‘’τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα’’ και αυτή είναι και η δική μας άποψη επάνω σε αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v