Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Μέι στρατολογεί σκληροπυρηνικούς του Brexit

Στρατιά οπαδών του hard Brexit μαζεύει η πρωθυπουργός ενόψει εκλογών, σε αναζήτηση «ενισχύσεων» στη θέσπιση νομοθεσίας για το διαζύγιο με την ΕΕ, αλλά και στην έγκρισή της τελικής συμφωνίας που θα διαπραγματευτεί.

Η Μέι στρατολογεί σκληροπυρηνικούς του Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «φορτώνει» το Συντηρητικό Κόμμα της με έναν στρατό ευρωσκεπτικιστών υποψήφιων για τις εκλογές του επόμενου μήνα, καθώς συγκεντρώνει «ενισχύσεις» για τη μάχη της να φέρει ένα hard Brexit.

Το Bloomberg έκανε μια έρευνα επάνω στις απόψεις των υποψήφιων Tories για τις 60 έδρες που είναι πιο πιθανό να κερδηθούν από τους Συντηρητικούς και ανακάλυψε πως η πλειοψηφία αυτών ψήφισε πέρυσι υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τους 52 υποψηφίους σε αυτή την κατηγορία -των οποίων οι απόψεις μπορούσαν να επιβεβαιωθούν από δημόσιες δηλώσεις ή συνεντεύξεις- οι 34 στήριξαν το Brexit στο περσυνό δημοψήφισμα, οι 17 ήταν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και ένας απείχε.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι αυτή η δυναμική δείχνει το πόσο μπορεί οι εκλογές της 8ης Ιουνίου να οδηγήσουν σε δραματική αλλαγή στο κοινοβουλευτικό κόμμα της Μέι, με περισσότερους υποστηρικτές του Brexit από ποτέ.

Αυτή η έκβαση μπορεί να προσφέρει στην Μέι περισσότερη δύναμη για να «κυνηγήσει» το διαζύγιο με την ΕΕ, ένα διαζύγιο που εστιάζει στην ανάκτηση του ελέγχου της νομοθεσίας και της μετανάστευσης και όχι τόσο στην καλλιέργεια του εμπορίου. Επιπλέον, η Μέι ενδέχεται να αμβλύνει την προσέγγισή της, σε περίπτωση που εξασφαλίσει τη σαρωτική πλειοψηφία που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

«Η συνολική ισορροπία του κοινοβουλίου φαίνεται ότι θα γείρει προς την πιο σκληρή πλευρά του Brexit, απ’ ό,τι θα συνέβαινε αν η Μέι δεν είχε καλέσει σε εκλογές», επιβεβαίωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής στο Eurasia Group.

Το να έχει περισσότερους βουλευτές που υποστηρίζουν την έξοδο της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα κάνει ευκολότερο για την Μέι -που στο προηγούμενο κοινοβούλιο είχε μόνο 17 στο πλευρό της- να περάσει νομοθεσία σχετική με το διαζύγιο και να εξασφαλίσει έγκριση για την τελική συμφωνία που θα διαπραγματευτεί.

Αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας τον περασμένο Ιούλιο, κάποιοι από το ίδιο το κόμμα της Τερέζα Μέι επέκριναν τη στρατηγική που ακολουθεί στο Brexit.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v