Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο S&P απειλεί με υποβάθμιση τη Βραζιλία

Ο οίκος επεσήμανε τις αμφιβολίες για το αν ο πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ είναι ικανός να μείνει στην εξουσία και να προωθήσει φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις. Ο Τεμέρ επιμένει: «Δεν παραιτούμαι, αν θέλετε, διώξτε με».

Ο S&P απειλεί με υποβάθμιση τη Βραζιλία

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως είναι αφοσιωμένη στις φιλικές στο επιχειρείν μεταρρυθμίσεις, αφότου ο S&P Global Ratings απείλησε να υποβαθμίσει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk) εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο οίκος αναθεώρησε την προοπτική του για τη Βραζιλία σε «CreditWatch negative», κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει τη χώρα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Ο οίκος αξιολόγησης υποστήριξε ότι οι αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα του προέδρου Μικέλ Τεμέρ να κρατηθεί στην εξουσία και να προωθήσει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις «έχουν εντείνει τον πτωτικό κίνδυνο για τη βαθμολογία» της Βραζιλίας.

Στο μεταξύ, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς, ο Τεμέρ δήλωσε πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί και «αν θέλετε, διώξτε με».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Folha de S.Paulo, τη μεγαλύτερη της χώρας, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν θα παραιτηθώ. Αν θέλετε, διώξτε με, αλλά αν αποσυρθώ, θα ήταν σαν να παραδέχομαι την ενοχή μου».

Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι είχαν πλέον εξοικειωθεί με την τεράστιας κλίμακας, τριετή έρευνα για διαφθορά, σοκαρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την αποκάλυψη ντοκουμέντου που δείχνει τον Τεμέρ να αποδέχεται πληρωμή (hush money) από φυλακισμένο βουλευτή.

Το σκάνδαλο απειλεί να κατακερματίσει τον συνασπισμό του Τεμέρ στο Κογκρέσο και να αφήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Βραζιλίας ακυβέρνητη, καθώς ο πρόεδρος παλεύει για την πολιτική του επιβίωση μόλις ένα χρόνο μετά την απαγγελία κατηγοριών στον προκάτοχό του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ανοίξει έρευνα μετά την αποκάλυψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v