Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρώ έχει την καλύτερη χρονιά του εδώ και 10 χρόνια

Το νόμισμα ενισχύεται φέτος πάνω από 6% έναντι του δολαρίου και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδo από το 2007. To πρώτο εξάμηνο εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις στην G10, ξένοι επενδυτές αγοράζουν μαζικά και τράπεζες αυξάνουν το outlook.

Το ευρώ έχει την καλύτερη χρονιά του εδώ και 10 χρόνια

Υποτίθεται πως το 2017 θα ήταν επικίνδυνο έτος για το ευρώ, οδηγώντας στη διάλυση της ευρωζώνης. Τελικά η φετινή χρονιά εξελίσσεται στην καλύτερη για το κοινό νόμισμα εδώ και μία δεκαετία.

Το ευρώ άγγιξε αυτή την εβδομάδα υψηλά έξι μηνών έναντι του δολαρίου και δείχνει ότι θα γίνει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων της G10 για το πρώτο εξάμηνο.

Ήττες υποψηφίων κατά του ευρώ στις ολλανδικές και τις γαλλικές εκλογές, καλύτερα από το αναμενόμενο τοπικά οικονομικά στοιχεία και αυξημένες εισροές κεφαλαίου στις αγορές μετοχών της ευρωζώνης, όλα ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο outlook για το κοινό νόμισμα.

«Υπάρχει θετικό momentum στις ροές, με περισσότερα hedge funds να στρέφονται στο ευρώ», επιβεβαίωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής για τα νομίσματα της G10 στην Bank of America Merrill Lynch, η οποία έχει θέση long στο κοινό νόμισμα έναντι του γεν.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει επτά δισ. δολάρια σε ETFs της ευρωζώνης, έναντι μόνο 0,9 δισ. δολάρια σε αντιστάθμιση. Το λεγόμενο «trade της εβδομάδας» για την αμερικανική τράπεζα είναι η αγορά ευρώ έναντι του γεν.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 6% έναντι του δολαρίου φέτος και οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδό του από το 2007 και μετά. Τράπεζες περιλαμβανομένων των Credit Agricol, UniCredit και ING Groep έχουν πρόσφατα αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το ευρώ, με την ING να το τοποθετεί στο 1,20 δολάριο μέχρι τα μέσα του 2018.

Αυτό έρχεται μετά τη «βουτιά» σχεδόν 23% τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός λόγω του οποίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε αυτό τον μήνα ότι το νόμισμα είναι «υπερβολικά αδύναμο» εξαιτίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, είναι το πιο υποτιμημένο νόμισμα σε σύγκριση με όλα τα νομίσματα της G10 σε όρους ισοτιμιών αγοραστικής δύναμης (purchasing power parity - PPP).

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, μετά τον αγώνα της ευρωζώνης να βγει από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα οικονομικά στοιχεία βελτιώνονται, με τις πρόσφατες επιδόσεις στη μεταποίηση και τις πωλήσεις λιανικής να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο πληθωρισμός επίσης κινείται ανοδικά, αν και υπάρχει απόκλιση στις απόψεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ για το πότε πρέπει να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να περιορίζει τη νομισματική τόνωση. Την ίδια ώρα, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και κυρίως η ήττα της ακροδεξιάς ευρωσκεπτικίστριας Μαρίν Λεπέν αυτό τον μήνα, καθώς και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, έχουν ανοίξει την όρεξη για τοπικά περιουσιακά στοιχεία.

«Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε το ευρώ να κινείται σύμφωνα με τις θετικές εκπλήξεις στα οικονομικά στοιχεία», επεσήμαναν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους προς τους πελάτες. «Ισχυρότερη ανάπτυξη σημαίνει ισχυρότερο ευρώ», κατέληξαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v