Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η UBS προτείνει «αγορά» για τη στερλίνα

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη λίρα, εταιρίες στοιχημάτων μειώνουν τις πιθανότητες για «Tory Majority» και τράπεζες υποβαθμίζουν τις πιθανότητες ακόμη και για νίκη! Η UBS προτείνει να ηρεμήσουν τα πνεύματα...

Η UBS προτείνει «αγορά» για τη στερλίνα

Οι επενδυτές ξεφορτώνονται μαζικά τη στερλίνα με τα νεύρα τεντωμένα ενόψει των γενικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο σύμφωνα με την UBS Wealth Management θα έπρεπε να κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Η λίρα υποχωρεί σταθερά τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να δείχνουν πως κινδυνεύει η σαρωτική νίκη των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι, αφότου δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στο Μάιο το εκλογικό τους πρόγραμμα και πυροδότησε την οργή.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν χθες καθώς έρευνα του YouGov που δημοσιεύθηκε στους Times αποκάλυψε πως το κυβερνών κόμμα μάλλον δεν θα κερδίσει αυτοδυναμία την επόμενη εβδομάδα.

«Η τελευταία δημοσκόπηση που υπονοεί hung parliament (κοινοβούλιο όπου κανένα κόμμα ή συνασπισμός δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία) έχει κλονίσει τις αγορές. Αν είναι αυτό το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών στις 8 Ιουνίου, μπορούμε να αναμένουμε επανάληψη αυτής της συμπεριφοράς, με σημαντική μεταβλητότητα στη στερλίνα», τόνισε ο Geoffrey Yu της UBS Wealth Management σε έκθεσή του.

«Όμως η σημερινή δημοσκόπηση αποπροσανατολίζει από τις πολλές άλλες που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Συντηρητικών παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει και στο βασικό μας σενάριο. Χωρίς άλλες ενδείξεις για hung parliament, η πρόσφατη πτώση στη στερλίνα μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία αγοράς για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο ειδικός.

Στο μεταξύ, η βρετανική εταιρία στοιχημάτων Betfair επισημαίνει πως η πιθανότητα για πλειοψηφία των Tories έχει μειωθεί, αν και εξακολουθεί να δίνει πιθανότητα 83% σε νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές.

Η εκπρόσωπος της Betfair, Katie Baylis, υπογράμμισε σε σημερινή έκθεση ότι η «Τερέζα Μέι κάλεσε σε αυτές τις εκλογές με σκοπό να αυξήσει το μέγεθος της πλειοψηφίας των Tories, επομένως αν ουσιαστικά χάσουν την πλειοψηφία τους θα είναι μνημειώδης καταστροφή. Παρότι οι τζογαδόροι εξακολουθούν να στηρίζουν μια πλειοψηφία, σίγουρα δεν την στηρίζουν τόσο όσο πριν από μόλις μια εβδομάδα».

Παράλληλα, ο Kallum Pickering, ανώτατος οικονομολόγος στην Berenberg, επιβεβαίωσε πως η πρόσφατη πτώση στην υποστήριξη έχει κάνει την εκλογική αναμέτρηση πιο αβέβαιη. Η τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για νίκη των Συντηρητικών σε πιθανότητα 65%, από 80% πριν από έναν μήνα.

«Για να το πω αλλιώς, δεν θα ήταν έκπληξη για εμάς αν γινόταν η έκπληξη!» συνόψισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v