Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα κυβέρνησης-Σόιμπλε για τα «βάρη στους αδύναμους»

H πολιτική ηγεσία της Ελλάδας εξακολουθεί να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός. «Οι ευθύνες του κου Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά», απαντούν κυβερνητικοί κύκλοι.

Κόντρα κυβέρνησης-Σόιμπλε για τα «βάρη στους αδύναμους»

Απάντηση σε όσους «βλέπουν» πως το Βερολίνο και ο ESM πιέζουν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος, και σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι ανυποχώρητοι, έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς, ο Σόιμπλε είπε συγκεκριμένα ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές αλλά τίποτα δεν έγινε. Η μεταφορά του βάρους στα ασθενέστερα στρώματα δεν έχει καμιά σχέση με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, είπε χαρακτηριστικά «μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα».

«Οι ευθύνες του κου Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους», ήταν η απάντηση κυβερνητικών κύκλων.

Τα γερμανικά πλεονάσματα

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως το γερμανικό πλεόνασμα θα ήταν το μισό από το σημερινό, αν η ΕΚΤ δεν ακολουθούσε μια χαλαρή νομισματική πολιτική. 

«Επιπλέον, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που είναι το πραγματικό επίκεντρο της διεθνούς συζήτησης, έχει να κάνει με μια συναλλαγματική ισοτιμία που είναι πολύ χαμηλή για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε σε ευρωπαϊκό συνέδριο.

«Για τη συνολική ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης μπορεί να είναι μια χαρά» σημείωσε, προσθέτοντας πως η ισοτιμία του ευρώ κινείται ανοδικά.

«Με μια συναλλαγματική ισοτιμία σαν αυτή που είχαμε πριν την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, το γερμανικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο θα ήταν το μισό» υπογράμμισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο που υποστηρίζει πως η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v