Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Santander περνά η Banco Popular για 1 ευρώ

Η ΕΚΤ αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το SRB, το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.

Στη Santander περνά η Banco Popular για 1 ευρώ

Στην Banco Santander περνάει η Banco Popular Espanol, καθώς η ΕΚΤ έκρινε πως η δεύτερη ήταν πιθανό να καταρρεύσει μετά τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της ρευστότητάς της, που σήμαινε πως σύντομα η Banco Popular δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της.

«Στις 6 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρινε πως η Banco Popular Espanol καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης της ρευστότητας της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε σε απόφαση πως η τράπεζα στο κοντινό μέλλον δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Συνεπώς, η Τράπεζα αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το SRB, το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.

H SRB έκρινε πως η εκκαθάριση της τράπεζας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και υιοθέτησε το πρόγραμμα εκκαθάρισης.

Η Santander, από την πλευρά της, δήλωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της εξαγοράς της Popular και πως η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά όλων των μετοχών και κεφαλαιακών εργαλείων της στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.

Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.

Το κρατικό ισπανικό τραπεζικό fund FROB δήλωσε πως η απόκτηση της Popular από τη Santander δεν θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, ούτε θα επηρεάσει τους καταθέτες της τράπεζας.

Η εκκαθάριση της Banco Popular εγκρίθηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των κανόνων για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας δήλωσε πως η εκκαθάριση της Banco Popular είναι ένα καλό αποτέλεσμα για την τράπεζα, δεδομένης της θέσης της τις τελευταίες εβδομάδες.

Κατά τον ίδιο, η εκκαθάριση δεν έχει επίπτωση στους δημόσιους πόρους και δεν υποδηλώνει ρίσκο μετάστασης για το κράτος και τον τραπεζικό τομέα.  

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ισπανίας αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευης της μετοχής της τράπεζας Banco Popular. 

Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της Banco Popular έχει χάσει πάνω από τα δύο τρίτα της αξίας της από την αρχή του έτους, ενώ χθες δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα, μετά τη διπλή υποβάθμισή της από τη Moody’s και την DBRS.

«Μηδενίστηκε» η αξία των CoCo’s της Banco Popular

Η τιμή των CoCos της Banco Popular κατέρρευσε την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς από την Santander. 

Η αξία των μετατρέψιμων ομολογιών της ισπανικής τράπεζας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. Το ομόλογο AT1 των 500 εκατ. ευρώ της Banco Popular βούτηξε 50 μονάδες στα 5 σεντς το ευρώ, ενώ ένα άλλο μετατρέψιμο ομόλογο υποχώρησε 45 μονάδες στα 2 σεντς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v