Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο Ιράν με νεκρούς και τραυματίες

Νεκροί και οι 4 ένοπλοι που εισέβαλαν και άνοιξαν πυρ στο Κοινοβούλιο του Ιράν. Σκοτώθηκαν επίσης δύο από τους δράστες της επίθεσης στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Δώδεκα νεκροί και πάνω από 35 τραυματίες από τη διπλή επίθεση. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Τρομοκρατικό χτύπημα του ISIS στο Ιράν με νεκρούς και τραυματίες

Δώδεκα νεκροί και 39 τραυματίες είναι ο απολογισμός των δύο επιθέσεων στο Ιρανικό Κοινοβούλιο και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί που σημειώθηκαν το πρωί, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Mehr.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, δια μέσου του πρακτορείου του Amaq, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και video που δείχνει ένοπλο μέσα στο κοινοβούλιο στην Τεχεράνη.

«Μαχητές από το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκαν στον ναό του Χομεϊνί και στο Ιρανικό Κοινοβούλιο στην Τεχεράνη», μετέδωσε το Amaq λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσαν πως και οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στο Κοινοβούλιο είναι νεκροί -ο ένας εκ των οποίων αυτοανατινάχθηκε όταν έσφιξε ο κλοιός των δυνάμεων ασφαλείας γύρω του.

Δύο ομάδες ενόπλων πραγματοποίησαν το πρωί επιθέσεις στην Τεχεράνη στο Κοινοβούλιο του Ιράν και στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, σε διάστημα περίπου μισής ώρας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν, ο βουλευτής Ελίας Χαζρατί δήλωσε πως τρεις δράστες, ο ένας με πιστόλι και άλλοι δύο με AK-47, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, στην επίθεση στο Κοινοβούλιο σκοτώθηκαν πέντε άντομα και τραυματίστηκαν άλλα 25. Το πρακτορείο Tasmin, επικαλούμενο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ανέφερε νωρίτερα πως «επτά άνθρωποι μαρτύρησαν στην επίθεση στο κοινοβούλιο του Ιράν» και πως υπάρχουν τέσσερις όμηροι.

Το πρακτορείο ISNA, επικαλούμενο μέλος του κοινοβουλίου, μετέδωσε πως όλες οι πόρτες του κοινοβουλίου έκλεισαν και ένας από τους δράστες περικυκλώθηκε από τους φρουρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ιρανικά ΜΜΕ, ένας από τους ενόπλους που εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο αυτοανατινάχθηκε εντός του κτιρίου, ενώ ένας άλλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το πρακτορείο Mehr μετέδωσε πως ακούστηκε έκρηξη στο κτίριο του Κοινοβουλίου και πως οι ένοπλοι που εισέβαλαν, έφεραν γιλέκα με εκρηκτικά.


«Ήσσονος σημασίας περιστατικό» χαρακτήρισε την επίθεση στο Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, τονίζοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι απόλυτα ικανές να χειριστούν τους «δειλούς επιτιθέμενους». Ο Λαριτζανί, ο οποίος συνέχισε να προεδρεύει συνεδρίασης στη βουλή παρά τις επιθέσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη, είπε πως η επίθεση δείχνει ότι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο Ιράν. 

Περίπου μισή ώρα αργότερα, σημειώθηκε άλλη επίθεση στο Μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν έκανε λόγο για 4 «τρομοκράτες», περιλαμβανομένου ενός βομβιστή αυτοκτονίας, στην επίθεση στο Μαυσωλείο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, τα ιρανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί, ενώ φέρεται πως ένας από τους δράστες της επίθεσης εκεί είναι γυναίκα.

«Αξιωματούχοι λένε πως έχει εξουδετερωθεί ένας εκρηκτικός μηχανισμός στον ναό του Ιμάμη Χομεϊνί σήμερα το πρωί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το πρακτορείο Mehr.

«Ο βομβιστής αυτοκτονίας στο ναό του Ιμάμη Χομεϊνί φέρεται πως ήταν γυναίκα. Αυτοανατινάχθηκε έξω από τον ναό στη δυτική αυλή», ανέφερε σε άλλη ανάρτησή του το Mehr.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, τρεις «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στο Μαυσωλείο του Χομεϊνί. Κατά το ίδιο πρακτορείο, στη συγκεκριμένη επίθεση φέρεται να συμμετείχε και δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας με έξι χειροβομβίδες, ο οποίος σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Όπως μεταδίδει το Press TV, ένας από τους δράστες της επίθεσης στο Μαυσωλείο -ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας- έφερε οκτώ χειροβομβίδες, 10 γεμιστήρες και ένα μπουκάλι που περιείχε ένα ροζ υγρό.



Σημειώνεται πως το υπουργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με το Press TV, γνωστοποίησε πως ομάδα τρομοκρατών εξουδετερώθηκε πριν μπορέσει να πραγματοποιήσει επίθεση.

 






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v