Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί η μάχη των βρετανικών εκλογών

Η άνοδος των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις έχει ανατρέψει τις προβλέψεις για άνετη νίκη της Μέι. Ποιες είναι οι εκλογικές έδρες-κλειδιά. Ερώτημα ο αντίκτυπος των τρομοκρατικών επιθέσεων. Κρίσιμη η προσέλευση των νέων.

Πού θα κριθεί η μάχη των βρετανικών εκλογών

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως το προβάδισμα των Τόρις έναντι των Εργατικών μειώθηκε από τα διψήφια νούμερα που είχε αγγίξει λίγο μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Τα πρώτα exit polls για το εκλογικό αποτέλεσμα θα γνωστοποιηθούν στις 24:00 ώρα Ελλάδας. Ενόψει της προσέλευσης στις κάλπες πάντως, δημοσκόπηση της Survation δίνει στο κόμμα της Τερέζα Μέι προβάδισμα μίας μονάδας, ενώ της ΥouGov τέσσερις μονάδες. Άλλη, του Guardian, ανεβάζει τη διαφορά στις 12 μονάδες.

Η προεκλογική καμπάνια στιγματίστηκε από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο, oι οποίες ενδέχεται να επηρέασαν τη στάση των ψηφοφόρων. Στην αρχή της προεκλογικής καμπάνιας, ορισμένες δημοσκοπήσεις έδιναν σχεδόν διπλάσιο ποσοστό στο Συντηρητικό Κόμμα από αυτό των Εργατικών, προβλέποντας μια σημαντική ενίσχυση της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ωστόσο, από τις 18 Απριλίου που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, η διαφορά από τους Εργατικούς υποχώρησε από τις 17 περίπου μονάδες σε λίγο κάτω από τις 10. Η μείωση της διαφοράς δεν οφείλεται τόσο στην πτώση των ποσοστών των Τόρις, όσο στην εντυπωσιακή άνοδο των Εργατικών, οι οποίοι σκαρφάλωσαν από το 25% στο 36%.

Αν και το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού παραμένει το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη, μια συρρίκνωση της διαφοράς θα προκαλέσει προβληματισμό και υπό προϋποθέσεις ενδέχεται να θέσει θέμα ηγεσίας.

Ορισμένοι αναλυτές υπολόγιζαν ότι οι Τόρις θα πάρουν ως και 56 έδρες από τους Εργατικούς, αποκτώντας 200 έδρες περισσότερες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά το μεγάλο στοίχημα για το κόμμα θα είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία.

Η Βρετανίδα πολιτικολόγος Μελανί Σάλι, η οποία διευθύνει το Ινστιτούτο «Go-Covernance» στη Βιέννη, υποστηρίζει πως εάν στις σημερινές πρόωρες εκλογές στη Βρετανία οι Συντηρητικοί χάσουν έστω και μόνο μερικές έδρες, θα τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας για την αρχηγό τους και πρωθυπουργό Τερέζα Μέι

Εν τω μεταξύ, με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι Εργατικοί έχουν πιθανότητες να συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι με τον Εντ Μίλιμπαντ το 2015, κάτι που θα έδινε σημαντική ώθηση στην ηγεσία του κ. Κόρμπιν. 

Ποια είναι τα βασικά «πεδία μάχης»

Το πλειοψηφικό μονοεδρικό εκλογικό σύστημα στη Βρετανία σημαίνει ότι τα συνολικά ποσοστά πρόθεσης ψήφου δεν αποτελούν απόλυτη αντανάκλαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Οι εκλογές είναι στην πραγματικότητα 650 διαφορετικές ψηφοφορίες σε 650 περιφέρειες, οπότε το αποτέλεσμα θα κριθεί σε 100 εκλογικές περιφέρειες-κλειδιά.

Οι Συντηρητικοί επιδιώκουν να κερδίσουν μια σειρά από έδρες-κλειδιά στις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2015 από την Telegraph, υπάρχουν περίπου 58 έδρες των Εργατικών που η διαφορά με τους Συντηρητικούς κρίθηκε σε λιγότερες από 9.000 ψήφους και όπου οι ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Οι περισσότερες από τις έδρες αυτές βρίσκονται στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Η έδρα με τη μικρότερη πλειοψηφία για τους Εργατικούς είναι το Χάλιφαξ, στο οποίο οι Τόρις βρέθηκαν μόλις 428 ψήφους χαμηλότερα. Η έδρα αυτή είναι εξαιρετικά ευάλωτη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι το Χάλιφαξ ψήφισε με 60% υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Ωστόσο, οι Τόρις θα δεχθούν πίεση από τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν τις έδρες που έχασαν στις εκλογές του 2015.

Η κοινωνική ακτινογραφία της ψήφου

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών YouGov, η ηλικία είναι πλέον η βασική διαιρετική τομή για την πρόβλεψη της ψήφου.  Στις ηλικίες 18 με 24 οι Εργατικοί βρίσκονται 19 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά, ενώ στις ηλικίες άνω των 65, οι Συντηρητικοί έχουν ένα τεράστιο προβάδισμα 49 μονάδων. Ως εκ τούτου, η προσέλευση των νεαρών ψηφοφόρων θα είναι καθοριστική για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. 

Όσον αφορά στο επίπεδο μόρφωσης, οι Συντηρητικοί έχουν προβάδισμα 35% στους ψηφοφόρους χωρίς κανένα πτυχίο. Αλλά το προβάδισμα υποχωρεί στο 8% σε όσους έχουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Αν ληφθεί υπόψη το εισόδημα, οι Συντηρητικοί έχουν το προβάδισμα σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Σε όσους κερδίζουν πάνω από 70.000 λίρες τον χρόνο, το κόμμα της Τερέζα Μέι συγκεντρώνει ποσοστό 60%, ενώ οι Εργατικοί μόλις 11%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v