Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμένο το Σκωτικό Κόμμα από τις βρετανικές εκλογές

Η έκβαση των εκλογών φαίνεται να «εξαλείφει τη σκωτική ανεξαρτησία», αφού οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα που είναι αντίθετα σε δεύτερο δημοψήφισμα απόσχισης. Τα βλέμματα στρέφονται στο αν η Σκωτία θα στηρίξει την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Χαμένο το Σκωτικό Κόμμα από τις βρετανικές εκλογές

Το κόμμα της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έχασε σημαντικό έδαφος στις βρετανικές εκλογές, αποτέλεσμα που αποδυναμώνει την προσπάθεια της τοπικής ηγέτιδας για ανεξαρτησία, αφότου οι ψηφοφόροι στήριξαν κόμματα που είναι αντίθετα σε δεύτερο δημοψήφισμα απόσχισης.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) κέρδισε στην πλειοψηφία των περιφερειών της Σκωτίας, ωστόσο το αποτέλεσμα «έκοψε τα φτερά» του κόμματος με τρόπο που ελάχιστοι είχαν προβλέψει. Το Bloomberg σημειώνει πως το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία εδώ και μία δεκαετία.

Μεταξύ των «θυμάτων» είναι και ο Άνγκους Ρόμπερτσον, ηγέτης του κόμματος στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά και ο πρώην επικεφαλής Άλεξ Σάλμοντ που μετέτρεψε το SNP σε εκλογική δύναμη και ηγήθηκε της εκστρατείας για απόσχιση από την Αγγλία και την Ουαλία το 2014.

«Πιστεύω πως αυτό εξαλείφει τη σκωτική ανεξαρτησία», συνόψισε ο Peter Kellner του YouGov.

Στο μεταξύ η Νίκολα Στέρτζον, η ηγέτιδα του SNP και επικεφαλής της ημιαυτόνομης αποκεντρωμένης κυβέρνησης, είχε υποστηρίξει κατά την προεκλογική εκστρατεία ότι η νίκη είναι νίκη και πως θα διατηρήσει την εντολή της για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του κόμματός της δεν θεωρούσαν πως κινδύνευαν να χάσουν κάτι, εφόσον κάθε περιοχή της Σκωτίας ψήφισε ενάντια στο Brexit στο περσινό δημοψήφισμα.

Τώρα πια η προσοχή στρέφεται στον ρόλο που ενδέχεται να παίξει το SNP στο να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που οι ψήφοι ακόμη καταμετρούνταν στη Γλασκόβη, η Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως και πάλι το αποτέλεσμα είναι το δεύτερο καλύτερο στην ιστορία του SNP, αν και «σαφώς θα πρέπει να επεξεργαστώ το αποτέλεσμα τις ημέρες που έρχονται».

Όπως υποστήριξε, το κόμμα της, ακόμη το τρίτο μεγαλύτερο στη βρετανική βουλή, θα προσπαθήσει να στηρίξει μια «προοδευτική κυβέρνηση» για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v