Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Καταλονία

Τρεις μήνες μετά την καταδίκη του Αρτούρ Μας για ανυπακοή στο συνταγματικό δικαστήριο, ο νέος πρόεδρος της Καταλονίας κάλεσε σε δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. Δηλώνει έτοιμος να υποστεί τις συνέπειες, αδιάλλακτη παραμένει η Μαδρίτη.

Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Καταλονία

Το πολυαναμενόμενο και έντονα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία τελικά θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή κυβέρνηση. Η κίνηση πυροδοτεί ακόμη μια πολιτική και δικαστική αντιπαράθεση της περιοχής με τη Μαδρίτη.

Ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν τόνισε πως οι ψηφοφόροι θα ερωτηθούν κατά το μονομερές δημοψήφισμα το εξής: «Θέλετε η Καταλονία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα με τη μορφή δημοκρατίας;»

Η φίλα προσκείμενη στην εθνική κυριαρχία κυβέρνηση του Πουτζδεμόν επιμένει πως η πλούσια βορειοανατολική περιοχή έχει το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Ωστόσο η ισπανική κυβέρνηση διαφωνεί, αδιάλλακτη με την απόσχιση της Καταλονίας, επιχειρηματολογώντας πως αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος, και έχει ορκιστεί να χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα για να αναχαιτίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, απέρριψε σύμφωνα με τον Guardian την ανακοίνωση ως κούφια απειλή, υποστηρίζοντας: «Μπορούν να ανακοινώσουν δημοψήφισμα όσες φορές θέλουν και να το αναβάλλουν για όσες εβδομάδες θέλουν και να διεξάγουν όσες διαδικασίες θέλουν, αλλά το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί».

Πάντως, πάνω από το 80% των συμμετεχόντων τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας σε συμβολικές κάλπες που διενεργήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες, αν και μόνο 2,3 εκατ. από τα 5,4 εκατ. Καταλανούς ψηφοφόρους συμμετείχαν.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση επιμένει πως τα αποτελέσματα θα είναι νομικά δεσμευτικά.

Σε ομιλία που απηύθυνε στη Μαδρίτη τον περασμένα μήνα, ο Πουτζδεμόν υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του έχει «δημοκρατικά απαράβατη» δέσμευση στο δημοψήφισμα και κατηγόρησε τον Μαριάνο Ραχόι, τον Ισπανό πρωθυπουργό, πως έχει αποτύχει να κάνει οτιδήποτε «σοβαρό, ειλικρινές ή πραγματικό» για να επιλύσει το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε το προηγούμενο δημοψήφισμα παράνομο πέντε ημέρες πριν τη διεξαγωγή του στις 9 Νοεμβρίου του 2014, αν και ο τότε Καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας και άλλοι προχώρησαν στην πραγματοποίησή του.

Ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του βοηθήθηκαν από τους πάνω από 40.000 εθελοντές που άνοιξαν σχολεία και εγκατέστησαν τα απαραίτητα στα εκλογικά κέντρα για να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.

Φέτος τον Μάρτιο, ο Αρτούρ Μας κρίθηκε ένοχος για ανυπακοή στο συνταγματικό δικαστήριο και στην απόφασή του, ενώ του απαγορεύθηκε να αναλάβει δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια.

Ο Πουτζδεμόν, εντούτοις, έχει δηλώσει έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, αν αψηφήσει το δικαστήριο: «Αυτή είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση και βαθιά δημοκρατική», υπογράμμισε στη βρετανική εφημερίδα πέρυσι. «Δεν θα μπορούσα να παρακούσω την επιθυμία του καταλανικού κοινοβουλίου», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v