Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικό χάκινγκ σε 39 πολιτείες πριν τις αμερικανικές εκλογές

Νέα στοιχεία δείχνουν πως οι κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές ήταν πολύ πιο εκτεταμένες απ' ό,τι είχε γνωστοποιηθεί δημόσια. Φόβος για μελλοντικές εκλογικές μάχες και για βαθιές ευπάθειες στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται.

Ρωσικό χάκινγκ σε 39 πολιτείες πριν τις αμερικανικές εκλογές

Η κυβερνοεπίθεση της Ρωσίας στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα πριν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν πολύ πιο διαδεδομένη απ’ ό,τι είχε αποκαλυφθεί δημοσίως, περιλαμβανομένης της εισβολής σε βάσεις δεδομένων ψηφοφόρων και σε λειτουργικά συστήματα σχεδόν στις διπλάσιες πολιτείες απ’ ό,τι είχε αναφερθεί προηγούμενα, μεταδίδει το Bloomberg.

Στο Ιλινόι, οι ερευνητές ανακάλυψαν αποδείξεις πως οι εισβολείς προσπάθησαν να διαγράψουν ή να αλλοιώσουν δεδομένα ψηφοφόρων. Οι χάκερ παραβίασαν λογισμικό που έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται από εργαζόμενους στις κάλπες την ημέρα των εκλογών, καθώς και τουλάχιστον σε μία πολιτεία εισέβαλαν σε βάση δεδομένων που αφορούσε σε χρηματοδότηση προεκλογικής καμπάνιας.

Λεπτομέρειες για το κύμα επιθέσεων, που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2016, προσφέρθηκαν από τρία άτομα με άμεση γνώση της αμερικανικής έρευνας επάνω στο θέμα. Συνολικά, οι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε συστήματα σε 39 πολιτείες, ανέφερε ένα από αυτά τα πρόσωπα.

Το Bloomberg υπενθυμίζει πως το μέγεθος και η πολυπλοκότητα των κυβερνοεπιθέσεων είχαν ανησυχήσει τόσο πολύ την κυβέρνηση Ομπάμα, που αξιωματούχοι έκαναν μια άνευ προηγουμένου κίνηση: να παραπονεθούν άμεσα στη Μόσχα μέσω μίας σύγχρονης εκδοχής του λεγόμενου «red phone».

Τον Οκτώβριο, ανέφεραν δύο από τις πηγές, ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε με το Κρεμλίνο από αυτό το κανάλι προκειμένου να προσφέρει ντοκουμέντα σχετικά με την υποτιθέμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές και μια προειδοποίηση πως οι επιθέσεις απειλούσαν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση.

Οι νέες λεπτομέρειες, οι οποίες στηρίζονται από έγγραφο που αποκάλυψε πρόσφατα η NSA, δείχνουν το μέγεθος του υποτιθέμενου χάκινγκ που ερευνούν οι ομοσπονδιακοί ερευνητές, οι οποίοι έχουν εστιάσει στο αν αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είχαν συνωμοτήσει με τη Ρωσία σε αυτές τις προσπάθειες.

Ωστόσο τα νέα στοιχεία είναι ανησυχητικά και για τις μελλοντικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς παρουσιάζουν πιθανώς βαθιές ευπάθειες στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις εκλογικές διαδικασίες, ελάχιστες ημέρες αφότου ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ προειδοποίησε το Κογκρέσο πως η Μόσχα δεν έχει σταματήσει τις παρεμβολές.

«Κυνηγούν την Αμερική», υποστήριξε ο Κόμεϊ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, προσθέτοντας: «Θα επιστρέψουν».

Εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε να σχολιάσει επάνω στην έρευνα της υπηρεσίας.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί δημοσίως οποιονδήποτε ρόλο σε κυβερνοεπιθέσεις που συνδέονται με τις αμερικανικές εκλογές, περιλαμβανομένης και μιας εκτεταμένης προσπάθειας «phishing» που έπληξε την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών.

Σε πρόσφατα σχόλιά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στους ρεπόρτερ πως εγκληματίες που βρίσκονται στη χώρα του θα μπορούσαν να εμπλέκονται, χωρίς ωστόσο να έχουν την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v