Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%

Στο 1,25% τα αμερικανικά επιτόκια, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί την πρόβλεψη για τρεις αυξήσεις φέτος. Προχωρά σε συρρίκνωση του ισολογισμού. Ισορροπημένα τα ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας, τονίζει.

H Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισαν να αυξήσουν τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1 με 1,25%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των επενδυτών. 

Με βάση την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι αναμένουν μια ακόμα αύξηση τη φετινή χρονιά. Για το 2018 συνεχίζουν να προβλέπουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων, όπως έκαναν και το Μάρτιο. 

Στην ανακοίνωση της Fed σημειώνεται πως η διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού θα ξεκινήσει μέσα στο 2017, αρχικά με την περικοπή των επανεπενδύσεων στα treasuries κατά 6 δισ. δολάρια το μήνα και στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια κατά 4 δισ. δολάρια. «Η επιτροπή αναμένει ότι θα ξεκινήσει την εφαρμογή του προγράμματος ομαλοποίησης του ισολογισμού αργότερα φέτος, με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελιχθεί όπως αναμένεται» σημειώνεται.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Fed επενδύει στην αγορά τα έσοδα από τα ομόλογα που ωριμάζουν.

Η Fed δεν διευκρινίζει ποιο πιστεύει ότι πρέπει να είναι το ακριβές μέγεθος του ισολογισμού της, που τώρα φτάνει τα 4,5 τρισ. ευρώ, αλλά επισημαίνει πως θα φτάσει σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των τελευταίων ετών και υψηλότερο από ότι πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Fed αναμένει ότι σε ετήσια βάση θα παραμένει λίγο κάτω από το 2% βραχυπρόθεσμα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο το 2%.

«Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα στο οικονομικό outlook φαίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένα, αλλά η επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον πληθωρισμό» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC). 

Τα μέλη της FOMC υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2017 στο 1,6%, από 1,9% που προέβλεπαν το Μάρτιο. Η πρόβλεψη τους για τον πληθωρισμό το 2018 και το 2019 παρέμεινε αμετάβλητη στο 2%.

Γέλεν: Η ισχυρή αγορά εργασίας επιτρέπει άνοδο του πληθωρισμού

Οι πρόσφατες αδύναμες μετρήσεις στον πληθωρισμό οφείλονται σε πτώσεις των τιμών σε λίγους τομείς, όπως οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

«Με μια ισχυρή αγορά εργασίας υπάρχουν οι συνθήκες για να κινηθεί υψηλότερα ο πληθωρισμός» υποστήριξε, προσθέτοντας πως είναι «σημαντικό να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις» σε μεμονωμένες μετρήσεις.

Η ίδια πρόσθεσε πως η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο στόχο του 2% την επόμενη χρονιά, τόνισε ωστόσο πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Η σημερινή μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατέδειξε αδυναμίες σε διάφορες κατηγορίες και είναι κάτι στο οποίο θα εστιάσουμε τους επόμενους μήνες» σημείωσε.

Η κα. Γέλεν επισήμανε ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του ισολογισμού θα είναι «σταδιακή» και «προβλέψιμη». Όπως ανέφερε, αν η οικονομία εξελιχθεί με βάση τις προσδοκίες, η Fed θα εφαρμόσει το σχέδιο σχετικά σύντομα. Η ίδια τόνισε πως ελπίζει και αναμένει να υπάρξει μικρή ή καθόλου αντίδραση των αγορών στην συρρίκνωση του ισολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v