Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία θα γίνει Ελβετία... με την κακή έννοια

«Σε καμία περίπτωση» δεν θα διατηρήσει η Βρετανία το passporting μετά το Brexit, τόνισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου. Στο μεταξύ το Ην. Βασίλειο επιμένει να μη διευκρινίζει τι θέλει από την ΕΕ, μόλις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Βρετανία θα γίνει Ελβετία... με την κακή έννοια

Οι βρετανικές εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται όπως συνήθως στην ΕΕ, αφότου η χώρα αποχωρήσει από το μπλοκ, σύμφωνα με τον Luc Frieden, μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Λουξεμβούργου τις τελευταίες δεκαετίες.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι γείτονάς μας και πρόκειται να παραμείνει σημαντικό κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ωστόσο την ίδια στιγμή, το "έξω" δεν είναι "μέσα" και άρα πιστεύω πως η Βρετανία πρέπει να γνωρίζει πως δεν θα ωφελείται πια από τα δικαιώματα passporting που είχε προηγούμενα», τόνισε σήμερα ο υπουργός μιλώντας στο CNBC.

«Επομένως με τους δύο αυτούς πυλώνες, πιστεύω πως κάπου ενδιάμεσα μια συμφωνία θα μπορέσει να βρεθεί, αλλά αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και θα πάρει πολύ καιρό», πρόσθεσε ο πολιτικός, υποστηρίζοντας πως οι λίγο παραπάνω από 18 μήνες που έχουν απομείνει στο πλαίσιο του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος δεν είναι ρεαλιστικοί.

Ο Frieden, ο οποίος έχει «περάσει» από πολλές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο του Λουξεμβούργου αναλαμβάνοντας τα Οικονομικά, την Άμυνα, τη Δικαιοσύνη και τον Προϋπολογισμό της χώρας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελβετίας: «Πιστεύω πως η Βρετανία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να λάβει δικαιώματα passporting στο μέλλον. Δείτε τους Ελβετούς. Οι Ελβετοί το ζητούν πάντα αυτό και δεν το έχουν πάρει ποτέ», δήλωσε.

«Σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις πρέπει πάντα να κρατάμε στον νου μας πως έχουμε έναν εταίρο και έναν φίλο, την Ελβετία. Επομένως αυτές οι διαπραγματεύσεις, του Brexit, και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ελβετία πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα», εξήγησε ο πρώην υπουργός.

Σκιαγραφώντας το όραμά του για τη μελλοντική μορφή του εμπορικού μπλοκ, ο Frieden εκτιμά πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός πυρήνας, που θα μοιάζει περισσότερο με μια φεντεραλιστική δομή, με κάποιους κύκλους γύρω από αυτόν. Ένας κύκλος θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τις χώρες μέσα στην κοινή αγορά και ένας επόμενος θα είναι για χώρες όπως η Βρετανία και η Ελβετία, όπου οι δεσμοί είναι πολύ πιο χαλαροί.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το διεθνές δίκτυο, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αρνείται να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της θέσης της χώρας του στο θέμα του Brexit.

Μόλις τρεις μέρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η Βρετανία επιμένει να μη συγκεκριμενοποιεί το τι είδους συνεργασία αναζητά από το ευρωπαϊκό μπλοκ: μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους, ο Χάμοντ απέφυγε τρεις ερωτήσεις για το αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί την εξασφάλιση πρόσβασης στην κοινή αγορά.

«Έχουμε ορίσει τη θέση μας στην ομιλία που απηύθυνε η πρωθυπουργός στο Λάνκαστερ νωρίτερα φέτος και στο μεγάλο και λεπτομερές γράμμα μας για το Άρθρο 50», ανέφερε στους ρεπόρτερ κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Στην επιστολή που απέστειλε προς την ΕΕ τον Μάρτιο, η Τερέζα Μέι υποστήριξε πως η Βρετανία δεν αναζητά πρόσβαση στην κοινή αγορά. Ωστόσο οι προσπάθειές της να αυξήσει την πλειοψηφία της στο βρετανικό κοινοβούλιο κατέρρευσαν με τις πρόσφατες γενικές εκλογές, με αποτέλεσμα να έχει αποδυναμωθεί η διαπραγματευτική της θέση.

Ως εκ τούτου, πολλοί επιχειρηματολογούν πως η πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο ήπια στάση και πιθανώς να ζητήσει κάποιου είδους πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πάντως ο Χάμοντ ανέφερε σήμερα πως ο ίδιος «και η πλειοψηφία των Βρετανών», πιστεύουν πως η χώρα θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v