Η Total επενδύει ένα δισ. δολάρια σε γιγαντιαίο ιρανικό πεδίο αερίου

Η εταιρία είχε από πριν υπογράψει προκαταρκτική συμφωνία για επενδύσεις 4,8 δισ. δολαρίων σε ιρανικό φυσικό αέριο. Σήμερα το απόγευμα υπογράφει τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του πρότζεκτ, μαζί με δύο εταίρους από Κίνα και Ιράν.

Η Total επενδύει ένα δισ. δολάρια σε γιγαντιαίο ιρανικό πεδίο αερίου

Η γαλλική Total ανακοίνωσε πως θα υπογράψει συμφωνία για να επενδύσει ένα δισ. δολάρια σε ένα γιγαντιαίο πεδίο αερίου στο Ιράν. Το ντιλ θα σηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλη επένδυση δυτικής εταιρίας στον τομέα πετρελαίου της χώρας εδώ και χρόνια.

Η Total θα είναι ο κορυφαίος διαχειριστής σε μια συνεργασία με την China National Petroleum και με την ιρανική Petropars, σε ένα πρότζεκτ που αφορά στην ανάπτυξη του South Pars, ενός πεδίου αερίου κάτω από τον Περσικό Κόλπο, που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Σύμφωνα με το MarketWatch, το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν διευκρίνισε πως το συμβόλαιο θα υπογραφεί σήμερα το απόγευμα.

Η σημερινή συμφωνία αποκρυσταλλώνει το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μηνών, αφότου η Total υπέγραψε στα τέλη του 2016 προκαταρκτική συμφωνία 4,8 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του πεδίου, μαζί με τους εταίρους της.

Ο διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού κολοσσού πετρελαίου, Patrick Pouyanne, έχει επισημάνει ότι το πρώτο ένα δισεκατομμύριο για το οποίο η εταιρία δεσμεύεται σήμερα θα πάει στη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του πρότζεκτ.

Η Total ανέφερε πως το αέριο από το πεδίο Pars θα αρχίσει να προμηθεύει την εγχώρια αγορά από το 2021. Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση έχουν εξηγήσει πως η εταιρία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να δημιουργήσει το πρώτο σύστημα εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της χώρας, ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην τιμή του αερίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v