Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η UBS βλέπει ράλι 20% για το πετρέλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς

Η τράπεζα βλέπει το WTI στα 58 δολάρια και το Brent στα 60 πριν το τέλος της χρονιάς, αντανακλώντας ανόδους 23% και 20% αντίστοιχα. Eπιθετικές οι προβλέψεις για την αμερικανική παραγωγή, να μετριαστεί η παραγωγή Νιγηρίας και Λιβύης.

Η UBS βλέπει ράλι 20% για το πετρέλαιο μέχρι το τέλος της χρονιάς

Ράλι 20% αναμένει για το πετρέλαιο ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στη UBS, και μάλιστα κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Όπως εξηγεί, η αγορά αρχίζει επιτέλους να εμφανίζει κενά στην προσφορά.

Όπως εκτιμά ο αναλυτής, το αμερικανικό αργό θα μπορούσε να ενισχυθεί στα 58 δολάρια το βαρέλι πριν το τέλος της χρονιάς, ενώ το Brent θα μπορούσε να εκτοξευτεί στα 60 δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο 23% και 20% αντίστοιχα.

«Προφανώς αυτή τη στιγμή, αυτό δείχνει πολύ μακρινό. Αλλά, κατά τη γνώμη μου, η αγορά έχει γίνει υπερβολικά αρνητική», τόνισε.

«Η κύρια άποψή μου βασίζεται σε μια πρόβλεψη πως η αύξηση της προσφοράς θα μείνει πίσω σε σύγκριση με την αύξηση της ζήτησης το τρίτο τρίμηνο και ότι θα πρέπει να δούμε μεγάλες υποχωρήσεις στα αποθέματα», επεσήμανε ο Staunovo. «Ιστορικά, έχουμε δει αρνητική συσχέτιση μεταξύ της δυναμικής των αποθεμάτων και της δυναμικής των τιμών», πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί το MarketWatch, αυτό σημαίνει πως όταν τα αποθέματα υποχωρούν, συνήθως οι τιμές κινούνται ανοδικά. Η υπερπαραγωγή στην αγορά πετρελαίου έχει οδηγήσει σε διαρκώς μεγάλα αποθέματα τα τελευταία χρόνια, διατηρώντας ένα πλαφόν στις τιμές του μαύρου χρυσού που δεν έχουν ξεπεράσει το επίπεδο των 60 δολαρίων εδώ και δύο χρόνια.

«Απογοητευτική» αμερικανική παραγωγή

Ένα πράγμα που θα μπορούσε να επιδεινώσει κι άλλο το έλλειμμα, είναι η απογοητευτική παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπλήρωσε ο Staunovo. Η αμερικανική παραγωγή αυξάνεται σταθερά από τη στιγμή που οι περικοπές του ΟΠΕΚ τόνωσαν τις τιμές, αφήνοντας περιθώριο και προσφέροντας κίνητρα στους άλλους παραγωγούς. Κάτι ενδεικτικό, η αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια αναβάθμισε τον Μάιο την πρόβλεψή της για την παραγωγή των ΗΠΑ το 2017 σε 9,31 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ προχώρησε σε δεύτερη ανοδική αναθεώρηση τον Ιούνιο, αυτή τη φορά για την παραγωγή του 2018.

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις ενδέχεται να είναι υπερβολικά επιθετικές, γεγονός που ίσως οδηγήσει σε θετική για τις τιμές έκπληξη της αγοράς, εξήγησε ο ειδικός. «Αν η αγορά εκτός των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε έλλειμμα, οι ΗΠΑ δεν έχουν ανοσία σε αυτό. Η αγορά είναι παγκόσμια, επομένως θα επηρεάσει τις ΗΠΑ», συνόψισε.

«Είχαμε αναφορές που δείχνουν πως οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν ακόμη και στα 20 δολάρια το βαρέλι. Αλλά ας δούμε αν η μέτρηση του αριθμού των εξεδρών την περασμένη εβδομάδα είναι το ξεκίνημα μιας τάσης ή όχι -αν είναι το ξεκίνημα μιας τάσης, δείχνει πως έχουν και κάποια προβλήματα όταν παράγουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών», τόνισε.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Baker Hughes την Παρασκευή, ο αριθμός των ενεργών εξεδρών πετρελαίου στη χώρα υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και 24 εβδομάδες. Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν τις τιμές να κινηθούν ανοδικά, με το WTI να ενισχύεται κατά 2,5% και το Brent κατά 2,4%.

Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι πτωτικοί κίνδυνοι στην πρόβλεψη της UBS. Πέραν του αν οι ΗΠΑ θα επιβεβαιώσουν όντως τις προσδοκίες για την παραγωγή τους, η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ είναι άλλο ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία, υπογράμμισε ο Staunovo.

Μέχρι στιγμής τα μέλη του καρτέλ έχουν σταθεί απροσδόκητα πιστά στα συμφωνηθέντα, αλλά υπάρχει το θέμα της παραγωγής της Νιγηρίας και της Λιβύης -δύο χωρών που έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις παραγωγής.

«Πρέπει να επινοήσουν έναν μηχανισμό με τον οποίο, όποτε η παραγωγή από αυτές τις δύο χώρες θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο, θα περικόπτουν και αυτές», πρότεινε ο ειδικός και εξήγησε: «Είναι οι συνολικοί όγκοι που έχουν σημασία για την αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v