Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μακρόν θέλει να βάλει στοπ στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου μέχρι το 2040

Ο Μακρόν επιδιώκει να ηγηθεί του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αφότου ο Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία του Παρισιού. Η Γαλλία σταματά την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, αλλά και την πώληση οχημάτων βενζίνης και ντίζελ μέχρι το 2040.

Ο Μακρόν θέλει να βάλει στοπ στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου μέχρι το 2040

Η Γαλλία θα σταματήσει να χορηγεί νέες άδειες εξερεύνησης την επόμενη χρονιά, καθώς προσπαθεί να δώσει τέλος στο σύνολο της παραγωγής πετρελαίου και αερίου μέχρι το 2040, σύμφωνα με προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη γαλλική κυβέρνηση να απορρίψει πάνω από 40 αιτήματα για εξερεύνηση που έχουν ήδη υποβληθεί, ενώ από την άλλη, κάποιες υφιστάμενες άδειες μπορεί να παραταθούν λόγω σεβασμού στα υπάρχοντα συμβόλαια, εξηγεί η παρουσίαση.

Τα συμβόλαια αυτά αφορούν μεταξύ άλλων την άδεια Guyane Maritime για τη Γαλλική Γουιάνα, στην οποία έχει μερίδιο η Total, όπως δήλωσε ο Nicolas Hulot, σύμβουλος του Γάλλου υπουργού Οικολογίας που ενημέρωσε τους ρεπόρτερ στο Παρίσι.

Η προτεινόμενη νομοθεσία αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει να ηγηθεί του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, αφότου ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την εμβληματική συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Παρότι η παραγωγή πετρελαίου και αερίου της Γαλλίας είναι μικρή, το σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσει εταιρίες με εκτεταμένες δραστηριότητες, όπως η Vermilion Energy, ενώ θα μειώσει την προοπτική ανακαλύψεων στη Γαλλική Γουιάνα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, η Γαλλία άντλησε έξι εκατ. βαρέλια πετρελαίου το 2015, καλύπτοντας μόλις το 1% της ζήτησής της. Η εξερεύνηση και η παραγωγή πετρελαίου και αερίου σε γαλλικό έδαφος παράγει ετήσια έσοδα μέχρι και 300 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 5.000 θέσεις εργασίας, άμεσα είτε έμμεσα.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου νόμου, οι άδειες δεν πρόκειται να παραταθούν πέραν του 2040. Το Bloomberg σημειώνει πως ο Hulot παρουσίασε σχέδιο τον Ιούλιο, σύμφωνα με το οποίο η Γαλλία θα σταματήσει την πώληση οχημάτων βενζίνης και ντίζελ μέχρι το 2040. Παράλληλα θα αυξήσει σταδιακά τη φορολόγηση στα ορυκτά καύσιμα, θα κλείσει εργοστάσια ηλεκτρισμού που τροφοδοτούνται από άνθρακα μέχρι το 2022 και θα επενδύσει περισσότερα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v