Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασυγκίνητοι οι traders μετοχών στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Οι traders μετοχών στην Ευρώπη επιδεικνύουν τέτοια αδιαφορία που μόνο μια μεγάλη ανατάραξη θα δώσει τέλος στην ανθεκτικότητα της αγοράς, προειδοποιούν οι τράπεζες. Οι επενδυτές δεν τιμολογούν καθόλου τις αρνητικές ειδήσεις.

Ασυγκίνητοι οι traders μετοχών στις ευρωπαϊκές εξελίξεις

Όλα είναι ήρεμα στο ευρωπαϊκό μέτωπο, αν πιστέψουμε τους traders μετοχών.

Με τις γερμανικές κάλπες -την τέταρτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη φέτος- να έχουν φύγει από τη μέση, το trading μετοχών είναι το πιο ήρεμο από το 2000 και μετά, ενώ την ίδια ώρα ο δείκτης μεταβλητότητας κυμαίνεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Το αίσθημα έχει στηριχθεί από τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τα χαμηλά επιτόκια και οι στρατηγικοί αναλυτές τραπεζών, μεταξύ των οποίων της Goldman Sachs και της Morgan Stanley, επισημαίνουν ότι μόνο μια μεγάλη ανατάραξη θα δώσει τέλος στην ανθεκτικότητα της αγοράς.

Οι επενδυτές δείχνουν ξανά χαλαροί απέναντι στην πιθανότητα κινδύνων, με την Barclays να κάνει λόγο για «άβολη» bull market, ακόμη και εν μέσω πιθανών αναταράξεων στα πάντα -από τις πολιτικές αναταραχές στην Ισπανία και τις μπερδεμένες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για το Brexit, μέχρι τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία του χρόνου. Τα funds που παρακολουθούν την Ευρώπη έχουν προσελκύσει περίπου 33 δισ. δολάρια μέσα στο 2017, ξεπερνώντας γρήγορα τον βραχύβιο πανικό για το κατά πόσο το ισχυρό ευρώ θα πλήξει τα εταιρικά κέρδη.

«Τα εμπόδια για αναταράξεις από τα μακροοικονομικά είναι πολύ μεγάλα», τόνισε ο Christian Mueller-Glissmann της Goldman Sachs στο Λονδίνο. «Χρειάζεται κάτι νέο και κάτι πολύ μεγάλο. Υπάρχει πολλή πίεση για να επενδύσεις, όταν έχεις "κολλήσει" σε καθεστώς χαμηλής μεταβλητότητας», πρόσθεσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Πράγματι, ο VStoxx Index έχει υποχωρήσει 30% αυτό το τρίμηνο, ενώ το κόστος του hedging στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι πιο φθηνό από ποτέ. Αυτό, ακόμη και παρά το ράλι 31% στον Euro Stoxx 50 από το χαμηλό του Ιουνίου του 2016, το οποίο έχει «στείλει» τις αποτιμήσεις πολύ υψηλότερα των μακροπρόθεσμων μέσων όρων. Όλοι οι μεγάλοι εθνικοί δείκτες αναφοράς στην Ευρώπη έχουν κινηθεί ανοδικά το 2017.

Για κάποιους, η διάθεση των επενδυτών έχει να κάνει με εφησυχασμό. Στρατηγικοί αναλυτές στην HSBC Holdings κάνουν έκκληση για διόρθωση ήδη από τις αρχές Αυγούστου, υποστηρίζοντας πως οι traders ουσιαστικά δεν τιμολογούν καθόλου τις αρνητικές ειδήσεις. Οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν έχουν υποχωρήσει άνω του 10% τους τελευταίους 15 μήνες -μία από τις πλέον παρατεταμένες περιόδους μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση- καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία, Ολλανδία, τώρα και Γερμανία, αποδείχθηκαν αβλαβή.

Πολιτικά ρίσκα

Οι χθεσινές εκλογές στη Γερμανία ανέδειξαν νικήτρια την Άνγκελα Μέρκελ για τέταρτη φορά, ωστόσο τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας έλαβαν πολύ χαμηλότερη στήριξη. Αν και η υποχώρηση του ευρώ τόνωσε σήμερα τον DAX, ο ισπανικός IBEX υποχώρησε 0,06% καθώς εντείνεται η διαμάχη με την Καταλονία. Ωστόσο, η HSBC επισημαίνει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας συνιστά έναν κίνδυνο που οι επενδυτές εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να αγνοούν.

«Είχαμε κάποιες πιο φιλικές προς την αγορά εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο, αλλά το πολιτικό ρίσκο στην Ευρώπη δεν έχει σε καμία περίπτωση εξαλειφθεί», υπογράμμισε ο Robert Parkes, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην HSBC. «Η αγορά είναι λίγο εφησυχασμένη σε αυτό το σημείο -μπορείτε να δείτε, αν κοιτάξετε τις ανεβασμένες αποτιμήσεις και τη μειωμένη μεταβλητότητα, ότι ο κόσμος δεν τιμολογεί και πολύ τις αρνητικές ειδήσεις», προειδοποίησε.

Στο μεταξύ, ο μέσος αριθμός μετοχών εταιριών του Stoxx Europe 600 που αλλάζουν χέρια είναι αυτό το τρίμηνο ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 ετών -πράγμα που αντανακλά υποτονική δραστηριότητα παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές δεν βλέπουν τον λόγο «μετακινήσεων» από περιουσιακά στοιχεία σε άλλα, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Morgan Stanley.

Οι παράγοντες που κινούν την αγορά επίσης μεταβάλλονται, με ειδήσεις που αφορούν σε συγκεκριμένες μετοχές να επηρεάζουν τις τιμές στο 60% των περιπτώσεων, έναντι μόλις 23% την περασμένη χρονιά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Υπάρχει απουσία καταλυτών ώστε να έχει ο κόσμος νέες επενδυτικές ιδέες», εξήγησε ο Graham Secker, στρατηγικός αναλυτής για τις ευρωπαϊκές μετοχές στη Morgan Stanley.

«Δεν αναγκάζεσαι να κάνεις βίαιες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό σου. Ο "εφησυχασμός" είναι πολύ ισχυρή λέξη -θα έλεγα περισσότερο ότι σηκώνουν τους ώμους αδιαφορώντας. Κανείς δεν είναι ενθουσιασμένος και κανείς δεν ανησυχεί», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v