Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμο για διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ το SPD

«Το SPD είναι πεπεισμένο πως πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες» δήλωσε ο γ.γ. του κόμματος. Αδιευκρίνιστο ακόμα συζητά «μεγάλο συνασπισμό» ή απλή στήριξη σε κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέρκελ.

Ετοιμο για διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ το SPD

Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι να συζητήσουν με τους Συντηρητικούς συναδέλφους τους για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης στη Γερμανία υπό την Άγκελα Μέρκελ, σε μια δυνητικά αποφασιστική κίνηση για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο Βερολίνο, μεταδίδουν οι Financial Times.

«Το SPD είναι πεπεισμένο πως πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες. Το SPD δεν αποκλείει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε τα ξημερώματα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χουμπέρτους Χέιλ. Η απόφαση σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών για το κόμμα και ήταν αποτέλεσμα της οκτάωρης συνεδρίασης των ηγετών του SPD στο αρχηγείο του κόμματος στο Βερολίνο.

Το SPD δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν είναι έτοιμο να εισέλθει σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» με CDU/CSU ή αν το κόμμα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, έτοιμο να προσφέρει τη στήριξή του σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας θα ηγείται η Μέρκελ.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς πραγματοποίησε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος έχει παίξει κρίσιμο ρόλο στο να κινηθούν οι Σοσιαλδημοκράτες προς διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο. Ο κ. Σταϊνμάγερ έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένως πως θέλει να αποφύγει νέες εκλογές και έχει απευθύνει έκκληση στους κομματικούς ηγέτες όλων των πλευρών να δείξουν ευελιξία και ετοιμότητα για συμβιβασμό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας που επικαλείται η εφημερίδα Bild, κοινή συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και πρόεδρο του CDU, τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς και τον Βαυαρό πρωθυπουργό και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζει για την επόμενη εβδομάδα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Με βάση τους ίδιους κύκλους, το «ραντεβού» των τεσσάρων έχει ως στόχο τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, προκειμένου να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v