Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρνιέ: Η μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη

Οι συζητήσεις για το Brexit αυτή την εβδομάδα έχουν επικεντρωθεί στη συμφωνία μετάβασης την οποία οι επιχειρήσεις επιθυμούν να έχουν μέχρι το τέλος Μαρτίου καθώς και στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Μπαρνιέ: Η μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, καθώς ολοκληρώνεται η εβδομάδα του νέου γύρου συνομιλιών για το θέμα, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους.

Οι συζητήσεις αυτή την εβδομάδα έχουν επικεντρωθεί στη συμφωνία μετάβασης την οποία οι επιχειρήσεις επιθυμούν να έχουν μέχρι το τέλος Μαρτίου καθώς και στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε θέλει να συζητήσει για το Brexit, αλλά ξεκαθάρισε ότι διαπραγματεύεται μόνο με την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Η συμφωνία για τη μεταβατική φάση

Για τη μεταβατική φάση είπε ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε αυτή την περίοδο. Αν διατηρήσουμε το οικονομικό καθεστώς, διατηρούμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και την εφαρμογή των κανόνων για όλους αυτούς που επωφελούνται από αυτό». Τόνισε ότι μια μεταβατική περίοδος δεν είναι δεδομένη αν διαφωνούσαν με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις επιλογές που θα κάνει η βρετανική κυβέρνηση», τόνισε. O κ. Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση «θα συνεχίσουν να γίνονται τακτικά» και όποτε επιθυμεί ο αρμόδιος Bρετανός υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις. 

Τα σύνορα με την Ιρλανδία

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι στο νομικό κείμενο θα συμπεριληφθεί η επιλογή για τα ιρλανδικά σύνορα -ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με την ΕΕ για να αποφύγει τα σκληρά σύνορα.

Η λύση στα ιρλανδικά σύνορα πρέπει να είναι «ακριβής, σαφής και ξεκάθαρη». Η έξοδος από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά θα καταστήσει τους συνοριακούς ελέγχους αναπόφευκτους, είπε.

Επίσης σημείωσε ότι παραμένουν οι διαφωνίες για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη συμφωνία ενώ και τα δικαιώματα των πολιτών ήταν «σημαντικό θέμα» για την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v