Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα έκκληση ΗΠΑ σε Άγκυρα για αυτοσυγκράτηση

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Τουρκίας στην ασφάλεια των συνόρων της, δήλωσε ο Τίλερσον. Κοινά βήματα με τις ΗΠΑ στη Συρία, όταν το YPG φύγει από τη Μανμπίτζ, λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Νέα έκκληση ΗΠΑ σε Άγκυρα για αυτοσυγκράτηση

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας να διασφαλίσει τα σύνορά της, δήλωσε από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ωστόσο ζήτησε από την Άγκυρα να δείξει αυτοσυγκράτηση στις επιχειρήσεις της στην Αφρίν της Συρίας και να αποφύγει ενέργειες που θα κλιμάκωναν τις εντάσεις στην περιοχή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Τίλερσον δήλωσε επίσης πως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες για τους εργαζόμενους σε αποστολές στην Τουρκία και ζήτησε από την Άγκυρα να απελευθερώσουν έναν Αμερικανό πάστορα καθώς και άλλους Αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο κ. Τίλερσον δήλωσε πως οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη βαθιά και σημαντική σχέση τους με την Τουρκία, σημειώνοντας πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινούς στόχους στη Συρία, δηλαδή την καταπολέμηση του ISIS, τη δημιουργία ασφαλών και σταθερών ζωνών, καθώς και μια ανεξάρτητη και ενωμένη Συρία.

Αναφερόμενος στο ακανθώδες θέμα του εξοπλισμού κουρδικών ομάδων, ο κ. Τίλερσον είπε πως τα όπλα που θα δοθούν στο SDF θα είναι περιορισμένα, η αποστολή θα είναι συγκεκριμένη και θα έχει ως βάση μόνο την επίτευξη στρατιωτικών στόχων.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία θα μπορέσει να αναλάβει βήματα από κοινού με τις ΗΠΑ στη Συρία, όταν οι Κούρδοι του YPG φύγουν από την Μανμπίτζ.

Ο ίδιος σημείωσε πως η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τίλερσον έφτασε χθες Πέμπτη στην Τουρκία, για διήμερες συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, λόγω των διαφορών των δύο χωρών στο θέμα της Συρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v