Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράλληλοι... μονόλογοι ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα

Χωρίς διάθεση συνεννόησης ο Ρ. Ερντογάν στη συνάντηση με Τουσκ-Γιούνκερ. Η διερεύνηση προθέσεων από την πλευρά των Ευρωπαίων και η θέση «δεν σας αφορούν τα ελληνοτουρκικά». Πώς σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα. Το παρασκήνιο και η κόκκινη γραβάτα.

Παράλληλοι... μονόλογοι ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα

Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των συνομιλιών μεταφέρει το παρασκήνιο όσων συνέβησαν χθες στη Βάρνα, στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας.

Σημείωσε ότι στην αρχή έγινε διερευνητική συνάντηση μεταξύ Μπορίσοφ-Ερντογάν, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόθεση συνεργασίας-συνεννόησης σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών θεμάτων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία διάθεση συνεννόησης. Αργότερα, στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν Τουσκ και Γιούνκερ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, έγιναν τρεις... παράλληλοι μονόλογοι.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, αν αυτή η σύνοδος δεν ήταν προγραμματισμένη από καιρό θα μπορούσε και να μη γίνει. «Ηταν ήδη χαμηλές οι προσδοκίες από τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, όμως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων διαπιστώθηκε ότι η τουρκική πλευρά δεν είχε καν διάθεση να ακούσει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε τον κο Ερντογάν για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να διέκοπτε συνέχεια τους συνομιλητές του, λέγοντας ότι η ΕΕ δεν έχει καμία διάθεση να βοηθήσει την Τουρκία στην ενταξιακή της πορεία, ότι δεν αποδίδει τα κονδύλια ως όφελε για το προσφυγικό και ότι η Τουρκία είναι η μόνη που στέκεται στο ύψος της «και δεν γεμίζει την Ευρώπη με πρόσφυγες».

Όταν έγινε λόγος για τα ελληνοτουρκικά (Αιγαίο, στρατιωτικοί), ο Τούρκος πρόεδρος διέκοψε απότομα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους λέγοντας ότι το θέμα δεν τους αφορά. Ανάλογη στάση κράτησε και όταν επιχειρήθηκε από ευρωπαϊκής πλευράς να γίνει συζήτηση για τη Συρία.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος στο ντοσιέ που κρατούσε και το οποίο προετοίμασε ο πολιτικός του σύμβουλος, επέμενε ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Σε εκείνο το σημείο, διέκοψε ο πρόεδρος Ερντογάν λέγοντας ότι η ΕΕ έχει περισσότερη ανάγκη την Τουρκία, παρά η Τουρκία την ΕΕ, και ότι αφού η ΕΕ χρειάζεται τη συμβολή της χώρας του στην τρομοκρατία και στο προσφυγικό, θα πρέπει να μείνει αμέτοχη στο θέμα της Κύπρου (γεωτρήσεις) και στα ελληνοτουρκικά.

Η συνάντηση έληξε χωρίς καμία εμφανή πρόοδο, όμως, πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ καθώς και σε επίπεδο διοικητικό για το θέμα του προσφυγικού.

Οι κόκκινες γραβάτες

Τόσο ο πρόεδρος Γιούνκερ όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξαν να φορέσουν τις κόκκινες γραβάτες της τουρκικής προεδρίας, που έκανε δώρο σε όλους τους συμμετέχοντες ο κος Ερντογάν στη Σύνοδο του G20 του Αμβούργου. Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επέλεξε την μπλε γραβάτα, στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η επιλογή των δύο σχολιάστηκε αρνητικά ως «άστοχη» από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και με μειδίαμα από τους Τούρκους αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων ανέφερε σε Τούρκο ανταποκριτή στην Αθήνα ότι «αυτά τα τεχνάσματα ανήκουν σε άλλον αιώνα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v